THE AMERICAN
Yhdysvallat 2010

Ohjaus: Anton Corbijn
Käsikirjoitus: Rowan Joffe, Martin Booth’n romaanista
Tuotanto: George Clooney, Anne Carey, ym.
Pääosissa: George Clooney, Violante Placido

1 tunti 41 minuuttia

Jack (George Clooney) on hyvä mies tai ainakin niin häneen rakastunut italialainen prostituoitu (Violante Placido) uskoo. Jack on niin hyvä mies, että ennen Italiaan saapumistaan hän Ruotsissa ollessaan ampui naisystävänsä (Irina Björklund), viattoman naisen, vain siksi, ettei tämä voisi tunnistaa Jackia poliisin kysyessä. Italiassa ollessaan Jack ei säästele ihmishenkiä oman nahkansa suojelussa, päästäen päiviltä mm. erään ruotsalaisen palkkamurhaajan (Samuli Vauramo). Jack on juuri vähentänyt Suomen asukaslukua kahdella.

Rowan Joffen eli The Killing Fields- ja The Mission -ohjaaja Roland Joffen pojan käsikirjoittama, Martin Booth’n romaaniin perustuva The American on kertomus palkkamurhaajan yksinäisestä elämästä. Jack nauttii suurista palkkioista ja maksullisista naisista, mutta ei ammattinsa puolesta voi luottaa keneenkään, saati rakastua keneenkään. Jack parka, kova kohtalo, mutta ehkä kyseessä on kuitenkin ammatinvalintakysymys. Se, ettei hänellä myöskään ole minkäänlaista moraalia saattaa olla yksi syy siihen, miksi ainoa häneen rakastuva nainen tekee päivätyönsä selällään maaten.

{slimbox#1 gl images/muut/arvostelut/2011/huhti/theamerican1.jpg,images/muut/arvostelut/2011/huhti/theamerican1_t.jpg,Anton Corbijn: The American; images/muut/arvostelut/2011/huhti/theamerican2.jpg,images/muut/arvostelut/2011/huhti/theamerican2_t.jpg,Anton Corbijn: The American; }

The American on palkkamurhaajaelokuvien kliseiden summa, jossa ei ole kyllä keksitty yhtään mitään uutta saati edes yritetty nähdä vaivaa kehittää jonkinlaista ajatustyötä vaativa tarina – ei, sen sijaan The Americanin suureksi juonenkäänteeksi tarkoitetun kohtauksen osaa arvata jo elokuvan alussa, koska sellainen nyt vain yksinkertaisesti on jokaisessa tällaisessa kertomuksessa.

Anton Corbijnin ohjausjälki on mukavaa katseltavaa ja kuunneltavaa. Hän ei ole lähtenyt tekemään kuvaukseltaan, väreiltään ja valoiltaan tyyliteltyä teosta vaan lähinnä realistisesti kuvatun, mutta kuvakulmien ja -kokojen suhteen nykypäivän filmiksi harvinaisen hyvin tehdyn elokuvan. Corbijnillä on myös uskallusta käyttää vähän dialogia ja vähän musiikkia, joka elokuvan alussa tuo auttamatta mieleen Michael Winnerin Mestaritappajan (1972).

{slimbox#1 gl images/muut/arvostelut/2011/huhti/theamerican3.jpg,images/muut/arvostelut/2011/huhti/theamerican3_t.jpg,Anton Corbijn: The American; images/muut/arvostelut/2011/huhti/theamerican4.jpg,images/muut/arvostelut/2011/huhti/theamerican4_t.jpg,Anton Corbijn: The American; }

On vaikea ymmärtää, miksi Clooneyn kaltainen suursuosiosta nauttiva näyttelijä on lähtenyt mukaan The Americanin kaltaiseen elokuvaan, joka ilman Corbijnin kaltaista ohjaajaa ja Clooneyn tasoista tähteä olisi valmistunut kolmella markalla suoraan DVD-levitykseen tai television myöhäisiltaan. Eipä sillä, että filmiä olisi nytkään tehty kovin suurella budjetilla, mutta siihen ei ole ollut tarvettakaan, kun tarina on hyvin pieni ja tuotantoarvot ovat nytkin enemmän kuin kohdallaan.

The American on pettymys, mutta oman genrensä tuotoksena se edustaa hyvää keskikastia. Filmi olisi voitu toteuttaa sellaisenaan melkeinpä kuva kuvalta jo vaikkapa 1950-luvulla – toisaalta, on vaihteeksi hauska nähdä elokuvia, joissa ei kirjoiteta tekstiviestiä samalla, kun ollaan 200 km:n tuntinopeudella takaa-ajossa ja ase toisessa kädessä ammutaan pahiksia. Corbijnin ohjausjälki on riittävän hyvä syy katsoa tämä elokuva.LISÄMATERIAALI

Kommenttiraita, poistettuja kohtauksia sekä making of -dokumentti.

DVD-JULKAISU

Julkaisija:
FS Film
Tekstitys:
Suomi, tanska, norja, ruotsi
Ääni:
Dolby Digital 5.1
Kuva:
16:9 anamorfinen widescreen (2.35:1)
Levyjä:
1
Ikäraja:
13

Ensi-illat

Perjantai 25.1.

aurorajuliste vicejuliste

nainkoulutatlohikaarmeesi3juliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

aurorajuliste olliverhawkjuliste ristorappaajajapullistelijajuliste babyjanejuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Katsotuimmat kotimaiset 1970–

Katsotuimmat kotimaiset 1970–

1. Tuntematon sotilas (2017) 1 017 201
2. Uuno Turhapuro armeijan leivissä (1984) 750 965
3. Maa on syntinen laulu (1973)
711 909