ZAZIE DANS LE MÉTRO
Ranska/Italia 1960

Ohjaus: Louis Malle
Käsikirjoitus: Louis Malle, Jean-Paul Rappeneau
Tuotanto: Louis Malle
Pääosissa: Catherine Demongeot, Philippe Noiret

1 tunti 29 minuuttia

Kaksitoistavuotias Zazie (Catherine Demongeot) saapuu Pariisiin viettämään muutaman päivän Gabriel-enonsa (Philippe Noiret) kanssa, kun hänen äitinsä haluaa viettää aikaa kahdestaan uuden miesystävänsä kanssa. Puhelias ja suorasanainen Zazie saa enonsa hymyilemään puheillaan, mutta enon vuokranantaja, ystävät sekä Zazien löytämät uudet tuttavuudet eivät tahdo sietää tyttöä.

Gabriel työskentelee yökerhossa, suurikokoisena miehenä huolehtien illan koomisesta numerosta naiseksi pukeutuneena tanssijana. Hänen valmistautuessaan iltaa varten Zazie karkaa kaupungille päiväksi ja seikkailee ympäri Pariisia. Metroon hän ei kuitenkaan näytä pääsevän halukkuudestaan huolimatta, sillä se on suljettuna lakon takia.

{slimbox#1 gl images/muut/arvostelut/touko/zazie1.jpg,images/muut/arvostelut/touko/zazie1_t.jpg,Louis Malle: Zazie (pressikuva); images/muut/arvostelut/touko/zazie2.jpg,images/muut/arvostelut/touko/zazie2_t.jpg,Louis Malle: Zazie (pressikuva); }

Raymond Queneaun vuotta aikaisemmin ilmestyneeseen menestysromaaniin perustuva Zazie eroaa ohjaaja Louis Mallen pääasiallisesta tuotannosta kuin yö päivästä. Hyvinkin synkistä ihmiskuvauksistaan tunnettu Malle on kertonut murhista (Hissillä mestauslavalle), alkoholismista (Virvatuli) sekä tehnyt selvästi tavanomaisesta poikkeavia kasvukertomuksia (Rakas sydän, Pretty Baby). Mallen yli kahdestakymmenestä elokuvaohjauksesta komediagenreen lukeutuu vain muutama.

Loppua kohti täysin päättömäksi muuttuvan Zazien Malle on ohjannut käyttäen runsaasti nopeutettuja kuvia ja muutoinkin mykkäelokuva-ajan komedioiden vaikutus on ilmiselvää. Tarjolla on erityisesti dialogin suhteen aikuisille suunnattua ajoittain erinomaista huumoria, mutta hauskat visuaaliset pilat saattavat miellyttää lapsikatsojia, vaikka heiltä todennäköisesti – ja toivottavasti – osa elokuvan vitseistä meneekin ohi. Itse elokuvan piloista parasta antia on Eiffel-torniin sijoittuva loistava jakso, joka saa korkeita paikkoja pelkäävän voimaan pahoin.

Ongelmitta etenevä elokuva pitää hyvän vauhtinsa yllä aina loppuun saakka. Pääosa on kuin tehty Catherine Demongeotille, jonka lisäksi myös sivuosista löytyy onnistuneita näyttelijävalintoja. Kokonaisuutena Zazie on toimiva, kevyt komedia.LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia.

DVD-JULKAISU

Julkaisija:
Atlantic Film, 19.05.2010
Tekstitys:
Suomi, norja, tanska, ruotsi
Ääni:
Dolby Digital 2.0
Kuva:
4:3 full screen (1.33:1), väri
Levyjä:
1
Ikäraja:
7

Kiitokset arvostelukappaleesta Atlantic Filmille!

Ensi-illat

Perjantai 25.1.

aurorajuliste vicejuliste

nainkoulutatlohikaarmeesi3juliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

aurorajuliste olliverhawkjuliste ristorappaajajapullistelijajuliste babyjanejuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Katsotuimmat kotimaiset 1970–

Katsotuimmat kotimaiset 1970–

1. Tuntematon sotilas (2017) 1 017 201
2. Uuno Turhapuro armeijan leivissä (1984) 750 965
3. Maa on syntinen laulu (1973)
711 909