BITTER MOON
Ranska/Iso-Britannia/Yhdysvallat 1992

Ohjaus: Roman Polanski
Käsikirjoitus: Roman Polanski, Gérard Brach, John Brownjohn
Tuotanto: Roman Polanski
Pääosissa: Hugh Grant, Peter Coyote, Emmanuelle Seigner

2 tuntia 14 minuuttia

Brittiläispariskunta Nigel (Hugh Grant) ja Fiona (Kristin Scott Thomas) ovat laivassa matkalla Intiaan viettämään seitsemättä hääpäiväänsä. Samassa laivassa ovat myös pyörätuolissa istuva supliikkimies Oscar (Peter Coyote) ja hänen nuori vaimonsa Mimi (Emmanuelle Seigner). Oscar ryhtyy tekemään lähempää tuttavuutta Nigeliin, jonka hän kutsuu hyttiinsä kuuntelemaan tarinoitaan. Illasta toiseen Oscar jatkaa tarinaansa siitä, kuinka Pariisiin muuttanut amerikkalaisperijä tapasi nuoren ja kauniin pariisilaistytön, puhuen tietysti itsestään ja vaimostaan. Nigel on kiinnostunut kuulemastaan ja erityisesti Mimistä, joka saa hänet kerta toisensa jälkeen palaamaan Oscarin hyttiin kuuntelemaan miehen tarinoita parin tapahtumarikkaasta yhteiselosta, josta ei suuria tunteita, rakkautta, seksiä, halveksuntaa eikä vihaa ole puuttunut.

Itsensä draama- ja jännityselokuvilla tunnetuksi tehnyt ranskalaissyntyinen Roman Polanski on tällä hetkellä keskustelua herättävä nimi maailmalla. 76-vuotias Oscar-voittaja on toki tunnettu jo vuosikymmeniä Rosemaryn painajaisen, Chinatownin ja Pianistin kaltaisten mestariteosten ohjaajana, mutta yli 30 vuotta vanhan seksirikossyytteen ja sitä seuranneen pidätyksen saama julkisuus ovat tehneet enemmän hyvää Polanskin tunnettuudelle kuin yksikään hänen ohjaustöistään pitkään aikaan, joka on tietysti kaikessa ironisuudessaan surullista.

{slimbox#1 gl images/muut/arvostelut/huhti/katkerakuu1.jpg,images/muut/arvostelut/huhti/katkerakuu1_t.jpg,Roman Polanski: Katkera kuu (alkuperäinen pressikuva); images/muut/arvostelut/huhti/katkerakuu2.jpg,images/muut/arvostelut/huhti/katkerakuu2_t.jpg,Roman Polanski: Katkera kuu (alkuperäinen pressikuva); }

Tärkeitä naisrooleja elokuviinsa kirjoittaneen Polanskin yhdessä vakituisten kirjoittajakumppaniensa kanssa Pascal Brucknerin romaanin pohjalta laatima käsikirjoitus on kiinnostava ja monessakin mielessä onnistunut, mutta elokuva olisi saattanut toimia paremmin ilman laivalle sijoittuvia kohtauksia ja niihin liittyvää sivujuonta, joka on melko merkityksetön, kunnes aivan elokuvan loppumetreillä se antaa elokuvalle vaikuttavan ja dramaattisen lopun.

Lukuisissa elokuvissa sivurooleja esittänyt Peter Coyote tekee loistavan roolisuorituksen mukavasta kaverista täysin vastenmieliseksi ja halveksuttavaksi muuttuvana miehenä. Ohjaajan 26-vuotias vaimo Emmanuelle Seigner antaa Coyotelle yllättävän hyvän vastuksen, vaikka Polanski onkin selvästi enemmän kiinnostunut vaimonsa alastoman vartalon kuvaamisesta kuin hänen näyttelijätyöstään – ehkä syystäkin. Lähes koko uransa ajan keskinkertaisten romanttisten komedioiden hurmureita esittänyt Grant onkin elokuvan näyttelijöistä heikoin lenkki; hänen vaimoaan esittävä Kristin Scott Thomas onnistuu tekemään paremman näyttelijäsuorituksen ja roolihahmostaan mielenkiintoisemman, vaikka hänellä onkin siihen huomattavasti vähemmän aikaa.

Katkera kuu ei ole lähelläkään ohjaajansa parasta tasoa, mutta onnistuneesti kerrottu mielenkiintoinen tarina hyvien näyttelijöiden tulkitsemana on aina katsomisen arvoinen.LISÄMATERIAALI

Traileri.

DVD-JULKAISU

Julkaisija:
Future Film, 21.04.2010
Tekstitys:
Suomi, ruotsi
Ääni:
Dolby Digital Stereo
Kuva:
16:9 anamorfinen widescreen (1.85:1)
Levyjä:
1
Ikäraja:
15

Kiitokset arvostelukappaleesta Future Filmille!

Ensi-illat

Perjantai 25.1.

aurorajuliste vicejuliste

nainkoulutatlohikaarmeesi3juliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

aurorajuliste olliverhawkjuliste ristorappaajajapullistelijajuliste babyjanejuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Katsotuimmat kotimaiset 1970–

Katsotuimmat kotimaiset 1970–

1. Tuntematon sotilas (2017) 1 017 201
2. Uuno Turhapuro armeijan leivissä (1984) 750 965
3. Maa on syntinen laulu (1973)
711 909