GORKY PARK
Yhdysvallat 1983

Ohjaus: Michael Apted
Käsikirjoitus: Dennis Potter
Tuotanto: Gene Kirkwood, Hawk Koch
Pääosissa: William Hurt, Lee Marvin

2 tuntia 3 minuuttia

Gorkin puistosta Moskovasta (lue: Kaisaniemen puistosta Helsingistä) löytyy kolme jäätynyttä ruumista, joiden kasvot on leikattu pois ja hampaat tuhottu. Tapausta saapuu selvittämään rikosetsivä Renko (William Hurt), joka saa pian seuraa KGB-agentista, joka päättää kuitenkin jättää tapauksen poliisin selvitettäväksi. Ei kestä kauaakaan Renkolta ymmärtää, että nimenomaan KGB liittyy tapaukseen jollakin tavalla.

Uhrien ollessa kirjaimellisesti täysin kasvottomia, on murhamysteeriä vaikea selvittää. Se ei kuitenkaan estä Renkoa, joka saa apua kasvojen rekonstruktioon erikoistuneelta mieheltä, joka pystyy kallon ja kudosten avulla rakentamaan lähes täydellisen kopion kasvoista. Odotellessaan tuloksia Renko jututtaa Irinaa (Joanna Pacula), jonka luistimet löytyivät yhden murhatun jaloista. Pian on selvää, että Irina tietää tapauksesta ja uhreista enemmän kuin kertoo, ja että hänen ystävänsä, amerikkalainen liikemies (Lee Marvin) on mukana sotkussa. Lisämakua soppaan tuo newyorkilainen poliisi (Brian Dennehy), joka on saapunut selvittämään veljensä murhan. Renkon tehtävä ei ole helppo, sillä Moskovassa kukaan ei luota viranomaisiin, eivät varsinkaan he itse.

{slimbox#1 gl images/muut/arvostelut/gorkinpuisto.jpg,images/muut/arvostelut/gorkinpuisto_t.jpg,Kaisaniemen puisto sai esittää Gorkin puistoa; images/muut/arvostelut/gorkinpuisto2.jpg,images/muut/arvostelut/gorkinpuisto2_t.jpg,Venäläisetkin diggasivat Runebergistä; }

Martin Cruz Smithin romaaniin perustuva Gorkin puisto filmattiin kokonaisuudessaan Suomessa ja Ruotsissa. Helsinki sai luvan esittää Moskovaa, koska 1980-luvulla amerikkalaiselokuvan – ja varsinkin venäläisviranomaisten korruptiosta kertovan sellaisen – kuvaaminen oli käytännössä mahdotonta Neuvostoliitossa. Gorkin puisto kuitenkin eroaa Warren Beattyn Punaisista (1981) ja David Leanin Tohtori Zhivagosta (1965) sikäli, että elokuvasta valtaosa on kuvattu Suomessa, ei vain pieniä pätkiä. Ruotsiin sijoittuvat kohtaukset tietysti kuvattiin rakkaassa naapurimaassamme.

Suomalaiset pääsivät mukaan elokuvan työryhmään ja näyttelijäkaartiin, vaikkakin dialogittomiin sivurooleihin. Lauri Törhönen toimi apulaisohjaajana ja puvustajana tunnettu Marjatta Nissinen sai luvan esittää elokuvan suurimman suomalaisroolin yhtenä kolmesta murhatusta.

Parituntiseksi venyvää elokuvaa olisi ehkä kannattanut tiivistää hieman, sillä nyt jännitystä ei juurikaan pääse muodostumaan. Loistavia roolisuorituksia pitkällä urallaan tehnyt Lee Marvin oli filmin kuvausten aikaan vasta alle kuusikymppinen, mutta alkoholista turhankin paljon nauttineena hän oli huomattavasti itseään vanhemman näköinen ja oloinen, eikä lainkaan parhaassa terässään. William Hurt vetää roolinsa läpi karismallaan, Pacula ulkonäöllään.

Ohjauksesta on vastannut britti Michael Apted, joka oli pari vuotta aikaisemmin tehnyt Hollywood-läpimurtonsa Oscar-palkitulla Kaivosmiehen tytär -hittifilmillä. Hän on pitkän uransa aikana osoittanut pystyvänsä tekemään hyvää työtä, mikäli käytettävissä on toimiva käsikirjoitus ja muutenkin hyvät resurssit – tällaisia filmejä ovat Kaivosmiehen tyttären lisäksi esimerkiksi Bond-seikkailu Kun maailma ei riitä. Apted osaa kuitenkin tehdä myös surkeita ja keskinkertaisiakin filmejä, kuten Richard Pryorin komedian Wow! Mikä pako! ja Jennifer Lopezin tähdittämän Viimeiseen pisaraan -trillerin. Gorkin puisto on jotain niiden väliltä, keskinkertainen teos.LISÄMATERIAALI

Traileri.

DVD-JULKAISU

Julkaisija:
Future Film, 03.03.2010
Tekstitys:
Suomi, tanska, norja, ruotsi
Ääni:
Dolby Digital Stereo
Kuva:
16:9 anamorfinen widescreen (1.85:1)
Levyjä:
1
Ikäraja:
15

Kiitokset arvostelukappaleesta Future Filmille!

Osta tämä elokuva

 

Ensi-illat

Perjantai 22.3.

usjuliste luontosinfoniajuliste

puutarhajuhlatjuliste 

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

miehiajapoikiajuliste vedenneitojuliste aiti19juliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja