WALTZ OF THE TOREADORS
Iso-Britannia 1962

Ohjaus: John Guillermin
Käsikirjoitus: Wolf Mankowitz
Tuotanto: Peter De Sarigny
Pääosissa: Peter Sellers, Dany Robin

1 tunti 45 minuuttia

1900-luvun alun Englannissa asustelee kunnioitettu kenraali Leo Fitzjohn (Peter Sellers). Harmaantunut ja hieman vuosien mittaan pulskistunut upseeri asustelee valtavassa kartanossa yhdessä sairaan vaimonsa Emilyn (Margaret Leighton) ja kahden tyttärensä kanssa. Talossa asuu myös runsaasti naispuolisia palvelijoita, joilta kenraali aikansa kuluksi ottaakin mitä erilaisempia palveluksia…

Vaimoaan vihaava ja lapsiaan inhoava kenraali on viimeisen 17 vuoden ajan käynyt kerran vuodessa Pariisissa tapaamassa elämänsä rakkautta, Ghislainea (Dany Robin), jonka kanssa hän ei kuitenkaan ole koskaan päässyt tapaamisia pidemmälle. Kun Ghislaine saapuu Fitzjohnin kotikaupunkiin ehdottamaan yhteiseloa, ei kenraalin tarvitse ehdotusta kauaa miettiä. Avioero vaan ei tahdo järjestyä kovin helposti, kun viha-/rakkaussuhdetta ryhdytään selvittämään.

Jean Anouilhin (Becket) Broadway-näytelmään perustuva Toreadorivalssi (toinen kirjoitusasu Toreadorien valssi) on hieman erikoisempi tapaus, mihin on romanttisen komedian genressä totuttu. Ensinnäkin: 37-vuotias Sellers esittää eläkkeelle jäänyttä vanhaa kenraalia, jonka lisäksi myös elokuvan naispääroolit on miehitetty roolihahmojaan huomattavasti nuoremmilla näyttelijättärillä. Elokuva muistuttaa parhaimmillaan suurten rakkaustarinoiden, kuten Humisevan harjun ja Tuulen viemän, parodiaa. Onhan Toreadorivalssinkin tarina ”elämää suurempi” rakkaustarina, jota on väritetty useilla dramaattisilla kohtauksilla, joissa puhutaan vakavasti vakavista asioista, mutta dialogilla, joka on kaikkea muuta kuin vakavaa.

Parhaan käsikirjoituksen BAFTA-ehdokkuuden saaneen elokuvan ohjauksesta vastasi John Guillermin, jonka ohjaajaura alkoi jo 1940-luvun lopulla. Guillerminia ei tunneta parhaiten hänen useista brittielokuvistaan, vaan miehen Hollywoodissa tekemistä suurista menestyksistä, joihin lukeutuvat mm. Liekehtivä torni (1974) ja King Kong (1976). Mies osaakin työnsä, mutta sulautuu massaan ilman omalaatuista näkemystä.

Kaikkien aikojen parhaimpiin näyttelijöihin lukeutuvan Peter Sellersin työtä ei koskaan - usko tai älä - voi kehua liikaa. Mies tekee uskomattoman hienon roolisuorituksen, joka toikin hänelle palkintoja, mutta ei tietenkään Oscaria. 54-vuotiaana kuollut komedian kuningas oli kolmesti Oscar-ehdokkaana, mutta useiden muiden mestareiden, kuten Alfred Hitchcockin ja Stanley Kubrickin, tapaan jäi ilman pystiä (Kubrick palkittiin erikoistehoste-Oscarilla, mutta ei ohjauspystillä).LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia.

DVD-JULKAISU

Julkaisija:
Atlantic Film
Tekstitys:
Suomi, tanska, norja, ruotsi
Ääni:
Mono
Kuva:
16:9 anamorfinen widescreen (1.78:1)
Levyjä:
1
Ikäraja:
15

Mustavalkoinen kuva on täydellisessä kunnossa.

Toreadorivalssi on osa Atlantic Filmin julkaisemaa Peter Sellers Collectionia, johon kuuluvat myös Alaston totuus, Sukupuolten sota ja Lain vasen käsi.

Kiitokset arvostelukappaleesta Atlantic Filmille!

Ensi-illat

Perjantai 25.1.

aurorajuliste vicejuliste

nainkoulutatlohikaarmeesi3juliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

aurorajuliste olliverhawkjuliste ristorappaajajapullistelijajuliste babyjanejuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Katsotuimmat kotimaiset 1970–

Katsotuimmat kotimaiset 1970–

1. Tuntematon sotilas (2017) 1 017 201
2. Uuno Turhapuro armeijan leivissä (1984) 750 965
3. Maa on syntinen laulu (1973)
711 909