Arvostelu: Uusi dokumenttielokuva Christopher Leestä ei kerro hänen osallistumisestaan talvisotaan
Onko takana nuori Christopher Lee? Helsingissä 1.3.1940 otettu kuva englantilaisista vapaaehtoisista. SA-Kuva
THE LIFE AND DEATHS OF CHRISTOPHER LEE 1 tunti 42 minuuttia |
Christopher Lee oli kokenut ja nähnyt ennen 18-vuotispäiväänsä enemmän jännittäviä tapahtumia kuin moni koko elämänsä aikana. Kesäkuussa 1939 hän oli Ranskassa todistamassa maan viimeistä julkista teloitusta, jossa sarjamurhaaja Eugen Weidmannilla oli päärooli. Paikalla kuvatussa uutiskatsausmateriaalissa vilahtaa parimetrinen nuori brittiläinen kosmopoliitti, mutta sitä kuvamateriaalia ei nähdä perjantaina 9. elokuuta Suomen-ensi-iltansa saavassa dokumenttielokuvassa The Life and Deaths of Christopher Lee.
Weidmannin teloituksen nähdessään 17-vuotias Lee oli matkalla Rivieralle kesälomalle, sillä college oli päättynyt hänen osaltaan ja viimeinen vuosi jäi kokonaan käymättä. Vuoden 1940 talvella Lee oli Suomessa yhtenä seikkailunhaluisena ja pelottomana englantilaispoikana, jotka tulivat kaukaiseen ja vieraaseen pohjoiseen maahan taistellakseen vapaaehtoisina Neuvostoliittoa vastaan. Lee vietti Suomessa vain pari viikkoa eikä harmikseen päässyt osallistumaan taisteluihin, mutta päätyi kuitenkin SA-valokuvaan muiden vapaaehtoisten kanssa.
Leen seikkailuista Suomessa ei puhuta sanallakaan tuoreessa dokumentissa, joka keskittyy nimestään huolimatta elämän sijasta kertomaan lähinnä pintapuolisesti hänen mittavasta elokuvaurastaan. Puhuvia päitä on paljon ja elokuvakatkelmat ovat usein peräisin trailereista. Toteutus ei ole kovin kekseliästä muuten kuin siltä osin, että Lee ”nähdään” marionettina, jolle monista rooleista tuttu Peter Serafinowicz.