Murheenkryynin poika (1958)

murheenkryyninpoikadvd

MURHEENKRYYNIN POIKA
Suomi 1958

Ohjaus: Aarne Laine
Käsikirjoitus: Toivo ”Topias” Kauppinen
Tuotanto: T. J. Särkkä / Oy Suomen Filmiteollisuus (SF)
Pääosissa: Veikko Sinisalo, Maija Karhi, Uljas Kandolin

1 tunti 18 minuuttia

Itse varsinaisena rykmentin murheenkryyninä tunnettu Hemminki Aaltonen (Uljas Kandolin) on ylpeyttä täynnä poikansa Heikin (Veikko Sinisalo) saadessa kutsun armeijan harmaisiin. Pojan äiti Mimmi (Siiri Angerkoski) sen sijaan pelkää pojan perineen isänsä käytöksen, joka lupailisi vaikeita armeija-aikoja. Heikki on kuitenkin totinen ja vain kohtalaisen älykäs, siis hyvä alokas, mutta samalle osastolle saapunut kokonimikaima (Veijo Pasanen) aiheuttaa väärinkäsityksiä.

Murheenkryynin poika valmistui tasan kaksikymmentä vuotta Rykmentin murheenkryynin (1938) jälkeen. Toivo Särkän ja Yrjö Nortan ohjaama ensimmäinen filmi aloitti suomalaisen sotilasfarssiperinteen mahtavalla yleisömenestyksellään: lähes 800 000 katsojallaan se on yksi kaikkien aikojen katsotuimmista elokuvista tässä maassa. Rykmentin murheenkryynin pääroolia näytellyt Kaarlo Angerkoski kuoli yllättäen vuonna 1939, joten silloiset mahdolliset aikeet jatko-osasta jäivät toteuttamatta. Angerkosken tilalle ei valittu toista näyttelijää, koska Suomen Filmiteollisuus (ja myös muut yhtiöt) saattoivat tuottaa hyvin samanlaisia sotilasfarsseja myös aivan ”uusin” roolihahmoin.

murheenkryyninpoika1t murheenkryyninpoika2t

Kun jatko-osa sitten lopulta päätettiinkin tehdä, Siiri Angerkoski palasi vanhaan roolinsa, mutta aviomies Kaarlon sijaan Hemminkinä nähtiin Uljas Kandolin. Kandolin oli erittäin pätevä koomikko, mutta ei kuitenkaan Kaarlo Angerkosken veroinen tällaisessa roolissa. Tietynlainen haikeus on läsnä.

Muutaman vakuuttavan vakavamman filmiroolin jo tähän mennessä tehnyt Veikko Sinisalo tekee komediaa totisella naamalla. Ohjaaja Aarne Laine ei ymmärrä, miten komediaa tehdään, kuinka vauhtia pitäisi olla jatkuvasti ja sen pitäisi tilanteiden kärjistyessä vielä kasvaa. Vauhti on lähes koko ajan hukassa, mutta kun se loppupuolella löytyy, elokuvan taso nousee tuntuvasti.

 murheenkryyninpoika3t murheenkryyninpoika4t

Muilta osin Murheenkryynin poika on epäilemättä enemmän sen kuvanneen Olavi Tuomen ja leikanneen Elmer Lahden elokuva kuin Laineen. Laineen lyhyt elokuvaohjaajan ura tuotti muutamia hyviä tuloksia, koska (tai siitä huolimatta, että) hän on mitä ilmeisemmin ollut vain Käyntiin-huutajana. Kokeneet ja ammattitaitoiset kuvaajat ja leikkaajat ovat saaneet vastata filmillisestä puolesta, mutta osaamaton ohjaaja ei saa elokuvaan tarvittavaa henkeä ja näyttelijöiltä yhteensopivia roolisuorituksia. Murheenkryynin pojan vahvuudet ovat teknisessä tasossa, muutamissa tunnelmallisissa maalaiskuvissa ja ennen kaikkea loistavissa näyttelijöissä. Kokonaisuus toimii silti paremmin kuin sen pitäisi.

tahtitahtitahti2tahti2tahti2

 
LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia.


DVD-JULKAISU

  Julkaisija: VLMedia
  Tekstitys: Ei tekstitystä
  Ääni: Dolby Digital 1.0
  Kuva: 4:3 (1.33:1), mv
  Levyjä: 1

s

asentosotilasfarssitJulkaistu vain osana Asento! Sotilasfarssit -kokoelmaa. Finnkinon vanha DVD-julkaisu, joka on jo loppuunmyyty, sisälsi samoissa kansissa Rykmentin murheenkryynin ja Murheenkryynin pojan.

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).