JENGI
Suomi 1963

Ohjaus: Åke Lindman
Käsikirjoitus: Lauri Jauhiainen, Olavi Karu
Tuotanto: T. J. Särkkä / Oy Suomen Filmiteollisuus
Pääosissa: Tarja Nurmi, Esko Salminen, Ville-Veikko Salminen

1 tuntia 37 minuuttia

Åke Lindmanin ohjaama Jengi oli vuoden 1963 toiseksi katsotuin kotimainen onnistuneen markkinointinsa ansiosta. Lauri Jauhiaisen ja Olavi Karun käsikirjoitukseen perustuva filmi oli alunperin nimeltään Ota minut nuorena, mutta sensuuri vaati nimenvaihdosta useiden filmiin tehtyjen leikkausten lisäksi. Niinpä lopulta julisteeseen lisättiin nimi Jengi ja Ota minut nuorena yliviivattiin, vaikka tuottaja T. J. Särkkä yritti puolustaa filmiä väittäen, että se on pikemminkin kritiikkiä nuorisoa ja heidän touhujaan kohtaan kuin niiden puolustamista.

Eeva (Tarja Nurmi) ja Paavo (Esko Salminen) tapaavat maaseudulla ja puhuvat muuttamisesta Helsinkiin suurempiin ympyröihin. Pian molemmat pakkaavat laukkunsa ja suuntavat kohti ”syntistä” pääkaupunkia, jossa he pian löytävät toisensa uudelleen. He viettävät iltansa Kalen (Ville-Veikko Salminen) johtaman ”jengin” seurassa, joka vie heidät mm. autiolle saarelle juhlimaan. Pian he syyllistyvät vanhan miehen pahoinpitelyyn ja venevarkauteen, joka päättyy kohtalokkaasti.

Elokuvan päänäyttelijät - varsinkin Salmiset - olivat kokeneita, mutta se ei estänyt heitä tekemästä heikkoja roolisuorituksia, vaikka yksiulotteisissa roolihahmoissakaan ei ollut hurraamista. Erityisesti Liana Kaarina tekee järkyttävän huonoa työtä, vaikka hän oli Särkän ohjauksessa Kuu on vaarallinen -filmistä selvinnyt varsin hyvin. Jengin hyviä puolia ovatkin sen alku ja loppu; alkutekstijaksossa on komeaa kaupunkikuvaa tuon ajan Helsingistä, viimeinen kohtaus sen sijaan on koskettavuudessaan onnistunut hyvin kuten myös veneilykohtauksen loppu, joka koituu nuorien kohtaloksi. Kuvaaja Olavi Tuomi onkin selviytynyt työstään erinomaisesti.

LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia.

DVD-JULKAISU

Julkaisija:
Finnkino
Tekstitys:
Ei tekstitystä
Ääni:
Mono
Kuva:
4:3 Full Frame (1.33:1)
Levyjä:
1
Ikäraja:
15


Kiitokset arvostelukappaleesta Finnkinolle!

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Perjantai 3.7.

theperfectcandidatejuliste theboy2juliste

palomiessamjuliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

nakemiinneuvostoliittojuliste viimeisetjuliste neitiaikajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja