ISASKAR KETURIN IHMEELLISET SEIKKAILUT
Suomi 1960

Ohjaus: Aarne Tarkas
Käsikirjoitus: Aarne Tarkas
Tuotanto: T.J. Särkkä / Suomen Filmiteollisuus
Pääosissa: Hannes Häyrinen, Leo Jokela, Pirkko Mannola

1 tunti 20 minuuttia

 

Erkki-Mikael Salmen Apu-lehdessä ilmestyneisiin pakinoihin perustuva Isaskar Keturin ihmeelliset seikkailut on lähes aina saanut tyrmäävän tuomion kriitikoilta esimerkiksi television uusintaesitysten yhteydessä. Miksi? Se on hauska elokuva, ei sen enempää eikä varmasti vähempää.

Hannes Häyrinen on hyväsydäminen huijari, pesunkestävä kauppamies Isaskar Keturi, joka yrittää parhaansa mukaan tienata elantonsa ja saada edes kuiva leivänkannikka nälkäänäkevälle apulaiselleen Mikaelille (Leo Jokela). Kun Isaskar kyllästyy oven takana jonottaviin velkojiin, hän päättää pistää pystyy Oy Yleisapu Ab:n, joka auttaa melkeinpä missä vain. Sihteeriksi yhtiöön lähtee kukkakaupan myyjä Irma (Pirkko Mannola), jonka kauneuteen Isaskar on pahanpäiväisesti ihastunut.

Lastenvahtikeikan jälkeen bisnes lähtee liikkeelle, kun vuorineuvos Tömstet (Arvo Lehesmaa) saapuu konttorille ja palkkaa Isaskarin ja Mikaelin etsimään hänen karanneen tyttärensä. Valokuva paljastaa, että Irma on tuo tytär; tyttö on karannut kotoaan, koska yritti pakottaa hänet naimaan konnamaisen Kurtin (Kurt Ingvall), joka kiristää vuorineuvosta eräällä asiakirjalla. Isaskar ja Mikael eivät aio jättää tyttöä pulaan.

Isaskar Keturin ihmeelliset seikkailut on mainio esimerkki elokuvasta, jossa on laiha, simppeli ja lopputuloksen kannalta ennalta arvattava juoni, mutta joka on siitä huolimatta (tai ehkä juuri siksi) erinomainen. Ai niin, niitä filmejä kutsutaan komedioiksi – hyviksi sellaisiksi. Filmi ei kaadu tarinan heiveröisyyteen, kun pääosassa ovat hienot näyttelijät, hauskat tapahtumat ja hersyvän hauska dialogi. Filmi pitää suupielet hymyssä alusta loppuun asti – ei tosin siksi, että siinä tekee cameo-roolin vain Suomessa menestynyt italialainen iskelmälaulaja Umberto Marcato.LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia, ei edes kohtausvalikkoa.

DVD-JULKAISU

Julkaisija: Finnkino
Tekstitys: Ei tekstitystä
Ääni: Mono
Kuva: 4:3
Levyjä: 1
Ikäraja: 3

Kiitokset arvostelukappaleesta Finnkinolle!

Ensi-illat

Perjantai 25.1.

aurorajuliste vicejuliste

nainkoulutatlohikaarmeesi3juliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

aurorajuliste olliverhawkjuliste ristorappaajajapullistelijajuliste babyjanejuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Katsotuimmat kotimaiset 1970–

Katsotuimmat kotimaiset 1970–

1. Tuntematon sotilas (2017) 1 017 201
2. Uuno Turhapuro armeijan leivissä (1984) 750 965
3. Maa on syntinen laulu (1973)
711 909