HELMIKUUN MANIFESTI
Suomi 1939

Ohjaus: Toivo Särkkä, Yrjö Norta
Käsikirjoitus: Mika Waltari
Tuotanto: Toivo Särkkä / Oy Suomen Filmiteollisuus
Pääosissa: Tauno Palo, Regina Linnanheimo, Unto Salminen

1 tunti 31 minuuttia

Ennen talvisodan alkua Suomi tiesi vallan hyvin joutuvansa osalliseksi toiseen maailmansotaan. Alkuvuodesta 1939 ensi-iltansa saanut Helmikuun manifesti yritti parhaansa mukaan lujentaa suomalaisten isänmaanrakkautta ja taistelutahtoa entisestään, siinä varmasti erittäin hyvin onnistuen. Toivo Särkän ja Yrjö Nortan elokuva on oman aikansa tuote, kaikin puolin, mutta huononakin elokuvana se täytti tarkoituksensa silloin, kun sitä tarvittiin.

Särkän aiheesta itsensä Mika Waltarin kirjoittama Helmikuun manifesti seuraa Suomen ja suomalaisten taistelua itsenäisyydestä ja vapaudesta vuodesta 1899 aina vuoteen 1918 saakka. Tarinan pääosassa on eräs helsinkiläinen vakavarainen Kotkan perhe, jonka isäntä (Yrjö Tuominen), emäntä (Irja Elstelä), poika Jaakko (Tauno Palo) ja tytär Elna (Laila Rihte) ovat isänmaallisia ihmisiä, valmiina henkensäkin uhalla taistelemaan kansakuntansa puolesta suurta sortajaa vastaan. Venäjän keisarin Nikolai II:n petettyä Suomen helmikuun manifestillaan vuonna 1899, joutuu Kotkan perhe yhtenä monista vastustamaan keisaria ensin pyynnöin ja lopulta asein.

{slimbox#1 gl images/sf/helmikuunmanifesti1.jpg,images/sf/helmikuunmanifesti1_t.jpg,Toivo Särkkä ja Yrhö Norta: Helmikuun manifesti; images/sf/helmikuunmanifesti2.jpg,images/sf/helmikuunmanifesti2_t.jpg,Toivo Särkkä ja Yrhö Norta: Helmikuun manifesti; }

Helmikuun manifestissa venäläisiä kuvataan idiootteina, juoppoina sadisteina, joiden keisari oli todellisuudessa vain sätkynukke. Venäläisiin – sen enempää heidän johtajiin kuin kasakoihin – ei ole luottamista, sillä he puukottavat suomalaisia selkään heti ensimmäisen tilaisuuden tullen. Suomalaisia elokuvassa kuvataan kuitenkin varsin uskottavasti; on Kotkan perheen kaltaisia vakaumuksensa puolesta kaikkensa antavia, samanaikaisesti hieman naiiveja ihmisiä, kuten myös tavallisia tilallisia, jotka yrittävät rauhassa hankkia elantonsa ja unelmoivat itsenäisestä kotimaasta.

Naispääosaroolissa nähtävän Regina Linnanheimon tehtävä elokuvassa on olla kaunis vaaleatukkainen nuori nainen, edustaen kaikkea sitä, minkä puolesta Jaakko Kotkankin on osallistuttava kapinointiin Venäjän keisaria ja kuvernööri Bobrikovia (Aku Korhonen) vastaan. Kotka tutustuu ohimennen näyttävään herrasmieheen, joka vapauttaa Suomen Bobrikovista. Roolin esittää Eugen Schaumanin sukulaismies Runar Schauman.

Elokuvan käsikirjoitusta lukematta saa sellaisen kuvan, että ohjaaja-tuottaja Särkkä on pyytänyt Mika Waltarin elokuvan käsikirjoittajaksi vain saadakseen hänen nimensä alkuteksteihin, yhtenä suurista suomalaisista taiteilijoista; filmiä kun on vaikea uskoa Waltarin kirjoittamaksi. Mikäli Waltari on filmin todella kirjoittanut, on suurimmasta patsastelusta ja paatoksesta kuitenkin vastuussa edelleen Särkkä. Ensimmäisiä elokuviaan yhdessä Nortan kanssa ohjannut Särkkä on tehnyt yltiöisänmaallisen elokuvan, jonka näyttelijätyö ja repliikit ovat mitä teatraalisimpia. Tämä tekee elokuvan katselemisesta erittäin vaivaannuttavan kokemuksen tänä päivänä – ja sitä se on saattanut olla myös jo vuonna 1939. Kuitenkin tarkoitus pyhittää keinot, tässäkin tapauksessa.

Kun näyttelijätyö – josta parhaimmasta vastaavat Palo ja Linnanheimo, jotka ovat kaikkein vähiten teatraalisia rooleissaan – ja käsikirjoitus on sitä mitä se on, on ilahduttavaa, että filmin puitteet ovat kohdallaan. Elokuvan alun takaumassa Napoleonia näyttelevä Ossi Elstelä on tehnyt suuren työn lavastajana, kuten myös 19-vuotias Bure Litonius elokuvan pukujen suunnittelijana. Kuvaaja Theodor Luts on parhaansa mukaan yrittänyt tuoda mukaan edes jonkinlaista liikettä tähän Särkän ja Nortan yhden kuvakulman jatkumoon. Kovin paljon Lutsin kuvausjäljestä ei kyllä pääse nauttimaan, sillä DVD:n kuvanlaatu on niin surkea.

Helmikuun manifesti on yksi niistä harvoista vanhoista kotimaisista elokuvista, joista on tiedossa tarkka katsojamäärä: filmin näki 706 969 katsojaa.


LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia.


DVD-JULKAISU


Julkaisija:
Finnkino

Tekstitys:
Ei tekstitystä

Ääni:
Mono

Kuva:
4:3

Levyjä:
1

Ikäraja:
3

Julkaistu DVD:llä omana julkaisunaan ja osana Tauno Palo 100 vuotta -kokoelmasarjan ensimmäistä osaa.

Osta tämä elokuva

 |