IRIS
Suomi / Ruotsi 2011

Ohjaus: Ulrika Bengts
Käsikirjoitus: Annina Enckell, Mikael Wahlforss
Tuotanto: Mats Långbacka
Pääosissa: Agnes Koskinen, Tobias Zilliacus, Maria Salomaa

1 tunti 21 minuuttia

Ahvenanmaalla kuvattu, ruotsinkielinen Iris on Ulrika Bengtsin ensimmäinen elokuvaohjaus sitten vuoden 1993. Paluu elokuvateatterilevitykseen lähtevän elokuvan pariin on sitäkin näyttävämpi, sillä onhan kyseessä 1800-luvulle sijoittuva epookki ja tuotantokustannuksiltaan noin 2,5 miljoonan euron suuruinen produktio.

Suomessa syntynyt, mutta Ruotsissa elokuvaa opiskellut Bengts on tehnyt Iriksestä ruotsalaisen tuntuisen elokuvan. Pääosassa on noin kymmenvuotias Iris (Agnes Koskinen), joka elää yhdessä taiteilijaäitinsä (Maria Salomaa) kanssa keskellä tukholmalaista sivistystä. Sivistyksen vastapainoksi Iris ei ole saanut elää kuin lapsi, jollainen hänestä tulee vasta lähtiessään setänsä Eliaksen (Tobias Zilliacus) ja tämän vaimon luokse Eckerön saarelle Ahvenanmaalle. Iriksen äiti on pettänyt lupauksensa ja lähtenyt ilman tytärtään myymään taulujaan Pariisiin.

{slimbox#1 gl images/sf/iris1.jpg,images/sf/iris1_t.jpg,Ulrika Bengts: Iris; images/sf/iris2.jpg,images/sf/iris2_t.jpg,Ulrika Bengts: Iris; }

Ahvenanmaalla Iristä lapsettaakin sitten kaikkien aikaisempienkin vuosien edestä. Ensin hän valehtelee äitinsä kuolleen, joka on tietysti surullinen paikka Eliakselle, vaikka tämä ei ollutkaan juurikaan tekemisissä siskonsa kanssa. Äidin kuolemasta hän puhuu myös muille saaren asukkaille, erityisesti erään kapteenin leskirouvan lapsille, joista ainoa tytär opettaa Irikselle lapsen elämää leikkimisestä lähtien. Pikkuhiljaa valheet kuitenkin ajavat Iriksen vaikeuksiin, joista hänet voi pelastaa vain oma äiti.

Kauttaaltaan hyvin näytellyn elokuvan tähdeksi nousee suomenkielisistäkin elokuvista tuttu Tobias Zilliacus, joka tulkitsee vakuuttavasti Eliaksen roolin. Myös elokuvan nimiroolin nuori esittäjä on ollut osaansa erinomainen valinta. Tarinan kertominen nimenomaan lasten kautta antaa jo omalta osaltaan vahvan syyn uskoa siihen, että juuri lapsikatsoja nauttii elokuvasta aikuista enemmän.  Aikuisille kun se ei tarjoa mitään uutta eikä ihmeellistä, vaikka onnistunut käsikirjoitus onkin hyvin kerrottu, muutamia töksähtävästi lopetettua kohtausta lukuun ottamatta. Toisaalta, kyllähän Iris kertoo tarinan, jollaisesta välttämättä jokainen lapsi ei ole kiinnostunut eikä jokainen vanhempi ole halukas tätä filmiä perheen pienimmille näyttämään, kun se sisältää mm. vanhempien tekemiä syrjähyppyjä ja viskin kanssa läträämistä.

Robert Nordströmin komeasti kuvaama elokuva on myös taitavasti lavastettu ja puvustettu, jonka lisäksi myös kuvauspaikat ja maisemat ovat komeita. Peter Hägerstrandin hieno musiikki on tärkeässä osassa elokuvan tunnelman luomisessa.


LISÄMATERIAALI

YLE:llä nähty Ulrika Bengtsin silmin -niminen dokumenttielokuva ohjaajasta (52 min), traileri sekä kuvagalleria. Tekstitetty suomeksi.


DVD-JULKAISU


Julkaisija:
Future Film

Tekstitys:
Suomi, ruotsi

Ääni:
Dolby Digital Stereo

Kuva:
16:9 (2.35:1)

Levyjä:
1

Ikäraja:
7

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Perjantai

 

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

nakemiinneuvostoliittojuliste viimeisetjuliste neitiaikajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja