KEITTIÖKAVALJEERIT
Suomi 1948

Ohjaus: Yrjö Norta
Käsikirjoitus: Yrjö Norta, Tatu Pekkarinen
Tuotanto: Yrjö Norta / Fenno-Filmi Oy
Pääosissa: Sirkka Sipilä, Esko Vettenranta, Esko Saha

1 tunti 38 minuuttia

Rikkaan helsinkiläisperheen keksijäpojan Arvin (Esko Saha) sotkettua naamansa nokeen nauraa kikattaen tokaisee perheen sisäkkö, maalta muuttanut mutta nopeasti kaupunkilaistunut Kerttu (Sirkka Sipilä), että Arvihan näyttää aivan neekeriltä. Reilut 60 vuotta myöhemmin repliikki on hauska aivan toisesta syystä kuin elokuvan valmistumisaikana.

Aino Pekkarisen vuonna 1929 syntyneen näytelmän pohjalta ovat ohjaaja Yrjö Norta ja Tatu Pekkarinen laatineet elokuvakäsikirjoituksen filmiin, jossa maalaistyttö Kerttu lähtee Helsinkiin tienaamaan leipänsä, kun viimeisetkin säästöt piti lähettää Ameriikkoihin konkurssin tehneelle tädille. Kaupungista Kerttu saa paikan erään äkkirikastuneen perheen sisäkkönä, ja samaan taloon tulee pian myös eräs toinen maaltamuuttaja, Martti (Esko Vettenranta), johon talon emäntä (Emmi Jurkka) iskee silmänsä. Martti puolestaan on ihastunut Kerttuun, kuten on talon nuori isäntäkin. Vanha isäntä (Sven Relander) taas on ihastunut pulloonsa ja sihteeriinsä.

{slimbox#1 gl images/sf/keittiokavaljeerit1.jpg,images/sf/keittiokavaljeerit1_t.jpg,Emmi Jurkka ja Esko Vettenranta; images/sf/keittiokavaljeerit2.jpg,images/sf/keittiokavaljeerit2_t.jpg,Esko Saha;}

Keittiökavaljeerien käsikirjoitus ei ole lainkaan hulluimmasta päästä, onhan se pilke silmäkulmassa tehtyä, melko viatonta pilaa äkkirikastuneista. Oma osansa piloista on myös Arvin keksimällä ”televisiolla”, joka on rakennettu peilikaapin sisälle, ja joka pystyy myös kuvaamaan samaisen ruudun läpi eikä vain kohtisuoraan. Tämä olisi tietysti ollut täysin mahdotonta – televisiohan oli kyllä keksitty, mutta Arvin keksimä aparaatti ei voisi toimia tuollaisena.

Elokuvan suurin ongelma onkin kerronnan huono rytmi, suomeksi sanottuna hitaus, joka alkaa heti kättelyssä viemään tehoa pois filmiltä. Syyttää tästä voinee vain ja ainoastaan Nortaa, joka ohjaamisen ja osittaisen käsikirjoittamisen lisäksi tuotti ja leikkasi filmin sekä käytti äänitykseen vuosia sitten kehittämäänsä tekniikkaa. Toinen Nortan ongelma on hänen typerä tapansa käyttää välillä sellaisia lähikuvia näyttelijöistä, joissa nämä katsovat suoraan kameraan. Lisäksi hän vielä välillä kuvaa Vettenrantaa aivan kuin tämä olisi psykopaattinen sarjamurhaaja, joka hetkellä minä hyvänsä alkaa murhata puolustuskyvyttömiä naisia ja äkkirikkaita, vaikka todellisuudessa hymyilee ystävällisesti.

Kuten kaikissa muissakin Nortan Fenno-Filmin ohjauksissa on myös Keittiökavaljeereissa kuva, jossa heijastuksena näkyy kuvausryhmän jäsen päivänselvästi – tällä kertaa kyseessä on autonikkuna. Ehkä se jo kertonee jotakin siitä, että Norta oli varhainen versio Aarne Tarkaksesta eli hutiloiva mutta ahkera, tosin huomattavasti lahjattomampi.LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia.

DVD-JULKAISU

Julkaisija:
Finnkino (06.07.2007)
Tekstitys:
Ei tekstitystä
Ääni:
Mono
Kuva:
4:3, mv
Levyjä:
1
Ikäraja:
3

Lieneekö syynä ollu YN-äänitysmenetelmä vai mikä, mutta ääniraita on melko heikossa kunnossa. Kuvanlaadussakaan ei hurraamista ole, kun DVD-julkaisu on ilmeisesti tehty jonkin kuluneen esityskopion pohjalta.

Osta tämä elokuva

 | 

Ensi-illat

Perjantai 22.11.

kolmesekuntiajuliste systemcrasherjuliste

corgijuliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

poissajuliste jouluiloaukrainaanjuliste helenejuliste2

Lisää kotimaisia ensi-iltoja