HALLIN JANNE
Suomi 1950

Ohjaus: Roland af Hällström
Käsikirjoitus: Roland af Hällström
Tuotanto: Mauno Mäkelä / Fenno-Filmi Oy
Pääosissa: Helge Herala, Eeva-Kaarina Volanen

1 tunti 15 minuuttia

1800-luvulla eläneet suomalaiset murhamiehet olivat kova sana vuonna 1950, jolloin Isontalon Antti seikkaili Ilmari Unhon Härmästä poikia kymmenen -elokuvassa Tauno Palon tulkitsemana ja Hallin Janne Roland af Hällströmin samannimisessä elokuvassa. Samana vuonna Adams Filmin kanssa Fennada-Filmiksi yhdistyneen Fenno-Filmin viimeiseksi tuotannoksi jääneen elokuvan nimiroolissa nähtiin Helge Herala (1922–2010) uransa ensimmäisessä valkokangasroolissa. Heralalle ei juurikaan aineksia hyvään roolisuoritukseen annettu, sillä hänen dialoginsa on lähinnä minä sen tein -tyylistä huutoa patsastelun lomassa.

Muutamia oikein hyvin onnistuneita ohjaustöitä Hallin Janneen mennessä tehneelle af Hällströmille filmi oli selkeä askel taaksepäin, sillä huonoudellaan se vetää vertoja jopa hänen esikoiselokuvalleen, erittäin heikolle Paimen, piika ja emäntä -filmille (1938). Tuolloin 1930-luvun lopulla af Hällström jo suunnitteli Hallin Jannen filmaamista, mutta tiedä häntä oliko 1950-luvun alun filmi tehty 1930-luvun käsikirjoitusversion pohjalta. Siltä se ainakin tuntuu, sillä 1950-luvun elokuvaa tuotos ei muistuta: erittäin tönkköä näyttelemistä ja patsastelua, hyvin alkeellisesti toteutettu filmi ja kaikin puolin enemmänkin 1930-luvun tuotantoa muistuttava tekele.

{slimbox#1 gl images/sf/hallinjanne1.jpg,images/sf/hallinjanne1_t.jpg,Roland af Hällström: Hallin Janne (alkuperäinen pressikuva); images/sf/hallinjanne2.jpg,images/sf/hallinjanne2_t.jpg,Rauha Rentola ja Helge Herala (pressikuva); }

Elokuvan parasta antia on Siperiaan sijoittuva vankilajakso, jossa kuvataan Hallin Jannen viettämää aikaa pakkotyölaitoksella. Sinne hänet tuomittiin elinkautiseen posteljoonin murhasta, jonka hän kyllä teki, mutta elokuvan mukaan itsepuolustuksena – ylpeänä (ja tyhmänä) miehenä hän ei kuitenkaan alkanut itseään puolustelemaan. Harmi vain, että vankilapako ja muut elokuvan toimintajaksot ovat munattomia.

Esko Töyri sai elokuvasta jaetun kuvaus-Jussin ja Eeva-Kaarina Volanen naisnäyttelijä-Jussin jaettuna Hallin Jannesta ja Katupeilin takana -filmistä, todennäköisesti käytännössä vain jälkimmäisestä, sillä hänen roolinsa Jannen rakastettuna on tyhjänpäiväinen ja kaikkea muuta kuin palkitsemisen arvoinen.LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia.

DVD-JULKAISU

Julkaisija:
Finnkino
Tekstitys:
Ei tekstitystä
Ääni:
Mono
Kuva:
4:3 (1.33:1), mv
Levyjä:
1
Ikäraja:
15

Julkaistu osana Ohjaajana Roland af Hällström -kokoelma 2. -boxia (30.07.2010) yhdessä elokuvien Läpi usvan ja Vain kaksi tuntia kanssa sekä omana julkaisunaan (25.01.2008).

Osta tämä elokuva

 |