VAIN KAKSI TUNTIA
Suomi 1949

Ohjaus: Roland af Hällström
Käsikirjoitus: Roland af Hällström
Tuotanto: Yrjö Rannikko / Fenno-Filmi Oy
Pääosissa: Regina Linnanheimo, Liisa Tuomi, Eino Kaipainen

1 tunti 36 minuuttia

Vain kaksi tuntia on fantasiaa. Eino Kaipaisen näyttelemä tavallisen tylsä mieskö saisi häntä rakastavan ja 25 vuotta nuoremman Liisa Tuomen kaltaisen vaimon ja nauttisi myös Regina Linnanheimon näyttelemän sairaanhoitajan suosiosta? Vain elokuvissa.

Se onkin liian hyvää ollakseen totta Kaipaisen näyttelemän tohtorin osalta. Eräänä iltana kahden tunnin aikana tohtori Kaarlo Kaarila saa kuulla vaimonsa Irjan (Tuomi) joutuneen auto-onnettomuuteen. Vaimo tuodaan sairaalaan leikattavaksi, ja nukutettuna vaimo hourailee pitkän litanian Kaarlon kollegalle, nuoremmalle Alecille (Leif Wager) tarkoitettuja rakkaudentunnustuksia. Leikkauksen jälkeen Irjan tila on epävakaa, kuten on myöskin Kaarlon, joka ryhtyy selvittelemään välejään Alecin ja konjakkipullonsa kanssa. Samaan aikaan sairaalassa on myös muuta draamaa, kun nuori sydänpotilas (Leena Häkinen) viettää viimeisiä hetkiään poikaystävänsä (Martti Katajisto) kanssa pikkumaisen tarkan päivystävän hoitajan (Saara Ranin) tietämättä.

{slimbox#1 gl images/sf/vainkaksituntia1.jpg,images/sf/vainkaksituntia1_t.jpg,Saara Ranin Liisa Tuomi ja Leif Wager (alkuperäinen pressikuva); images/sf/vainkaksituntia2.jpg,images/sf/vainkaksituntia2_t.jpg,Leif Wager Eino Kaipainen ja Regina Linnanheimo (pressikuva); }

Vain kaksi tuntia etenee lähes reaaliajassa, mutta siltä se ei kuitenkaan tunnu. Sairaalan dramaattinen ja kiireinen arki on muutettu entistä dramaattisemmaksi ja jopa liiallisuuksiin on menty. Kun Kaarlo on epätoivoisimmillaan, hän laittaa myrkkyä yhteen konjakkilasiin. Kenelle se on tarkoitettu, se ei ole varmaa, mutta varmaa on kuitenkin, että myrkkyä sen on oltava, kun pullon etiketissäkin lukee vain yksinkertaisesti ”myrkkyä”. Tietysti seuraavaksi monet eri ihmiset ovat vähällä hörpätä myrkytetyt konjamiinit huiviinsa.

Ohjaaja-käsikirjoittaja Roland af Hällström on parhaimmillaan luodessa hieman unenomaista tunnelmaa, jota hän tarjoili erinomaisesti Houkutuslintu- ja Läpi usvan -elokuvissaan, joiden jälkeen Vain kaksi tuntia valmistui. Tunnelma ei ole läheskään yhtä erinomainen tässä filmissä, mutta on kuitenkin filmin parasta antia yhdessä Wagerin ja Kaipaisen yhteisten kohtausten kanssa, joissa kaksi hienoa näyttelijää ottavat mittaa toisistaan.

Tyypillisestä sairaaladraamasta Vain kaksi tuntia ei juurikaan eroa, mutta lieneekö tarpeenkaan. Sellaisenaankin se on katselemisen arvoinen tuotos, vaikkakin helposti unohdettava.LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia.

DVD-JULKAISU

Julkaisija:
Finnkino
Tekstitys:
Ei tekstitystä
Ääni:
Mono
Kuva:
4:3 (1.33:1), mv
Levyjä:
1
Ikäraja:
3

Julkaistu osana Ohjaajana Roland af Hällström -kokoelma 2. -boxia (30.07.2010) yhdessä elokuvien Läpi usvan ja Hallin Janne kanssa sekä omana julkaisunaan (14.03.2008).

Osta tämä elokuva

 | 

Ensi-illat

Keskiviikko 11.12.

ilmestyskirjanytjuliste

Perjantai 13.12.

westernstarsjuliste jouluiloaukrainaanjuliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

jouluiloaukrainaanjuliste terasleiditjuliste helenejuliste2 heinahattuvilttitossujaarhakkakoululainenjuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja