VAIN SINULLE
Suomi 1945

Ohjaus: Hannu Leminen
Käsikirjoitus: Hannu Leminen
Tuotanto: T. J. Särkkä / Oy Suomen Filmiteollisuus
Pääosissa: Helena Kara, Tapio Rautavaara, Olavi Reimas

1 tunti 20 minuuttia

Hannu Lemisen käsikirjoittama, lavastama, leikkaama ja ohjaama Vain sinulle on yksi ohjaajansa hienoista taidonnäytteistä, jonka toteutuksessa on vain yksi silmiinpistävä virhe. Tuo virhe on tapahtunut elokuvan alkupuolella, kun tarinan sankaritar Elina (Helena Kara) putoaa hevosen kyydistä pollen pillastuttua metsänhoitaja Laurin (Tapio Rautavaara) kohti jänistä ampumaa laukausta; kohtaus on leikattu siten, että nopeasti katsottuna vaikuttaa aivan siltä kuin Lauri ampuisi kohti Elinan hevosta.  

Hyvin monella eri tasolla toimiva, tunnetilasta toiseen kulkeva Vain sinulle kertoo Elinan ja Laurin rakkaustarinan. Hella Wuolijoen Juurakon Hulda -näytelmää muistuttavalla tavalla Elina on vain tavallinen köyhä tyttö, joka tuon hevosonnettomuuden jälkeen joutuu Helsinkiin sairaalaan ja päättää jäädä sinne aloittamaan uuden elämän. Se kuitenkin vaati paljon työtä, mutta sitä ei maatilan tytär pelkää. Elina on valmis ansaitsemaan leipänsä työnteolla ja siinä ohella opiskelemaan sekä itsensä että muiden takia, aivan kuten Juurakon Huldankin. Elinalla ei kuitenkaan ole poliittisia tavoitteita eikä hän ole feministikään, mutta haluaa sopeutua nirppanokkaisten, kaikesta persoonallisuudesta riisuttujen helsinkiläisten joukkoon.

Lauri lähtee pariksi vuodeksi Kanadaan työasioissa saatuaan apurahan. Yhdessä Elinan kanssa he sopivat palaavansa yhteen tuon ajan jälkeen, mutta parikin vuotta voi olla pitkä aika ja kaikenlaista ehtii tapahtumaan, myös peruuttamattomia virheitä.

{slimbox#1 gl images/sf/vainsinulle.jpg,images/sf/vainsinulle_t.jpg,Helena Kara Tapio Rautavaaran ja Olavi Reimaksen keskellä (alkuperäinen pressikuva); images/sf/hannuleminen1.jpg,images/sf/hannuleminen1_t.jpg,Ohjaaja Hannu Leminen v. 1957 Vieras mies -elokuvansa kuvauksissa (pressikuva); }

Lemisen ohjauksessa elokuva etenee erinomaisesti, vaikka itse tarina onkin toteutusta huomattavasti heikompi. Nopea eteneminen ei tarkoita liian nopeaa, sillä kaikki oleellinen ehditään kertomaan viipyillen niissä kohdissa, missä se on tarpeen. Koko elokuvan ajan Elinan status nousee, mutta hän ei muutu yksinkertaisesta elämästä pitävästä unelmoijasta yhtään sen itsevarmemmaksi ja onnellisemmaksi kuin mitä hän kotiseudullaan elokuvan alussa oli. Myöskään Lauri ei näytä oppivan mitään, ennen kuin on liian myöhäistä. Sen sijaan Laurin hyvä ystävä, tohtori Matti Riisla (Olavi Reimas) on jo – poikamieselämästään huolimatta tai ehkä juuri siksi – päässyt ihmisenä siihen pisteeseen, mihin hän on kehittyvä: erittäin mukava ja toiset huomioon ottava mies, joka tarvittaessa kantaa muidenkin murheet. Harmi vain, ettei hänen omista murheistaan näytä kukaan olevan kiinnostunut.

1940-luvulla maaltamuutto ja unelmien perään lähteminen olivat varmasti oudompi asia kuin mitä ne tänä päivänä ovat. Vain sinulle -elokuvan mukaan kuitenkaan miljöön vaihtuminen tai unelmien saavuttaminen ei yksistään tuo onnea, ellei koe ansainneensa sitä ja saa sekä rakkautta että rakastaa. Elokuvan nirppanokkamaiset helsinkiläiset saavat myös huomata, että vaikka he kuvittelevat olevansa jollakin tavalla maalaisia parempia, oppivat he näiltä yhtä jos toistakin (ja Lauri kaiken kantapään kautta).

Helena Karalle rooli on tyypillinen, mutta ehkä osittain juuri siitä syystä hän onkin siinä niin erinomainen. Tärkeässä asemassa olevasta tohtorin hahmosta olisi pitänyt saada huomattavasti enemmän irti jo käsikirjoitusvaiheessa, sillä ilman Reimaksen juuri tälle tohtorille ominaista välittämistä huokuvaa roolisuoritusta olisi koko filmi hyvin helposti kaatunut siihen. Rautavaara puolestaan on yllättävän hyvä herkissä ja hempeissä kohtauksissa, mutta joutuessaan näyttelemään humoristisesti tai nopeasti reagoimaan, on hän auttamatta muita heikompi.LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia.

DVD-JULKAISU

Julkaisija:
Finnkino
Tekstitys:
Ei tekstitystä
Ääni:
Mono
Kuva:
4:3 (1.33:1), mv
Levyjä:
1
Ikäraja:
3

Julkaistu osana Ohjaajana Hannu Leminen -kokoelma 1. -boxia (30.07.2010) yhdessä elokuvien Tuomari Martta, Suurin voitto ja Sankari kuin sankari kanssa sekä omana julkaisunaan (09.10.2009).

Osta tämä elokuva

 |