TUHOTTU NUORUUS
Suomi 1947

Ohjaus: Hannu Leminen
Käsikirjoitus: Hannu Leminen
Tuotanto: Signe af Forselles / Adams Filmi Oy
Pääosissa: Helena Kara, Henny Waljus

1 tunti 12 minuuttia

Sarjassamme ”elokuvalliset elokuvat” on tällä kertaa vuorossa melko yllättävä vanha kotimainen filmi, Hannu Lemisen sukupuolitautivalistuselokuva Synnin jäljet, jota Tapio Rautavaara ja Eeva-Kaarina Volanen tähdittävät.

Volanen on nuori ja viaton sairaanhoitajaopiskelija, jonka ystävällä Mirrillä (Rauha Rentola) on vaikeuksia noudattaa koulun tyrannimaisen johtajattaren määräystä pysyä poissa miesten seurasta. Mirri saa lopulta kenkää koulusta ja avioituu kapakkalaulaja Ragnarin (Rautavaara) kanssa. Mirri ei kuitenkaan lakkaa tarjoamasta alakerran kaimaansa myös muille miehille, josta seuraava syfilistartunta on vaarassa tuhota myös Ragnarin ja Volasen näyttelemän Tuulan elämän.

{slimbox#1 gl images/sf/synninjaljet1.jpg,images/sf/synninjaljet1_t.jpg,Tapio Rautavaara ja Eeva-Kaarina Volanen (alkuperäinen pressikuva); images/sf/synninjaljet2.jpg,images/sf/synninjaljet2_t.jpg,Eeva-Kaarina Volanen ja Ghedi Lönnberg (pressikuva); }

Käsikirjoitus ei siis ole kovinkaan kaksinen, vaikka ei suoranaisesti huonokaan – tarinassa ei vain ole mitään erikoista. Lemisen toista ”probleemafilmiä” eli Tuhottua nuoruutta (1947) vaivannut (tai pikemminkin sen määrittänyt) luentomainen ja epäluonteva saarnausmonologi ei ole niin läsnä vielä Synnin jäljissä. Toki syfiliksestä tiedottaminen on filmin olemassaolon syy, joten valistus on hyvin paljon läsnä, mutta erästä syfilispotilaiden haavaumia esittelevää kuvastoa lukuun ottamatta se on tehty niin sanotulla hyvällä maulla.

Volaselle tyypillisen viattoman naapurintytön roolista ja Rautavaaralle vielä tyypillisemmästä hieman pystyynkuivuneesta roolisuorituksesta sekä mainituista käsikirjoituksen ongelmista ja kuvottavista potilaskuvista huolimatta elokuvaa on suuri ilo katsella. Ohjaaja-käsikirjoittaja-leikkaaja-lavastaja Leminen, kuvaaja Kalle Peronkoski ja säveltäjä Harry Bergström ovat luoneet kuva- ja äänimaailmaltaan upean filmin. Aivan uskomattoman komeasti valaistun filmin tumma ilme väistyy lopussa, kun aurinko paistaa risukasaankin asioiden alkaessa jälleen kääntyä parhain päin – se tosin jättää miettimään, oliko eräs Ragnarin julma teko tekijöiden mielestä oikeutettu. Hattua on nostettava myös lyhyelle jouluaattoa kuvaavalle jaksolle, joka on lämmin, rauhallinen, kodikas, jopa romanttinen. Samanlaista tunnelmaa ei monestakaan jouluelokuvaksi tarkoitetusta filmistä löydy.

Samaan aikaan kuvattu ruotsinkielinen versio on tuhoutunut; Lemisen ohjaamassa Syndissä nähtiin mm. Kyllikki Forssell ja Leif Wager.LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia.

DVD-JULKAISU

Julkaisija:
Finnkino (24.09.2010)
Tekstitys:
Ei tekstitystä
Ääni:
Mono
Kuva:
4:3 (1.33:1), mv
Levyjä:
1
Ikäraja:
15

Osta tämä elokuva

 | 

Ensi-illat

Perjantai 31.1.

parasitejuliste pikkunaisiajuliste

vakoojatvalepuvuissajuliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

orkesterinedessajuliste heinahattuvilttitossujaarhakkakoululainenjuliste semieletonremppajuliste aikajonkasainjuliste2

Lisää kotimaisia ensi-iltoja