KOHTALO TEKEE SIIRRON
Suomi 1959

Ohjaus: Armand Lohikoski
Käsikirjoitus: Armand Lohikoski
Tuotanto: T. J. Särkkä / Oy Suomen Filmiteollisuus
Pääosissa: Tuija Halonen, Åke Lindman, Matti Oravisto

1 tunti 28 minuuttia

Aviopari Hilve ja Veli Mustonen eivät erityisemmin ilahtuneet nähtyään Pekka ja Pätkä -elokuvien ohjaajan Armand Lohikosken tekemän filmin heidän yli puolitoista vuosikymmentä aikaisemmin laatiman käsikirjoituksen pohjalta. Komediaohjaajana Lohikoski oli Suomen parhaita, mutta yritykset vakavamman filmin parissa päättyivät aina epäonnistumiseen yleisömenestyksen ja/tai arvosteluiden suhteen, vaikka hänen silmänsä visuaaliselle kekseliäisyydelle oli aina läsnä, eritoten Puupäissä.

Kuten filmin nimi viittaakin, Kohtalo tekee siirron -elokuvan tarinaan shakki liittyy oleellisesti. Asessori Petäjämaa (Uuno Montonen) on vanha ja kärttyinen mies, joka on huijannut veljensä rahat ja elää nyt osittain niiden, osittain itse ansaitsemien pennostensa kanssa kartanossaan, josta käsin hän tukee vain ja ainoastaan veljenpoikansa Reinon (Ekke Hämäläinen) opiskelua, kun poika sentään tulee hänen kanssaan shakkia pelaamaan. Toiset veljenpojat, uhkapelaamista ja ryypiskelyä harrastava, lakia lukeva Pentti (Matti Oravisto) ja tähtitiedettä opiskeleva sotaveteraani Mauri (Åke Lindman) eivät saa asessorilta penniäkään, vaikka Pentin pitäisi pelastaa itsensä peliveloista ja Maurin päästä kalliiseen leikkaukseen korjaamaan sodassa saamansa aivovamma. Murhaamalla asessorin he kaikki voisivat saada haluamansa.

{slimbox#1 gl images/sf/kohtalotekeesiirron1.jpg,images/sf/kohtalotekeesiirron1_t.jpg,Tuija Halonen elokuvassa Kohtalo tekee siirron (alkuperäinen pressikuva); images/sf/kohtalotekeesiirron2.jpg,images/sf/kohtalotekeesiirron2_t.jpg,Matti Oravisto (alkuperäinen pressikuva); }

Veljeskolmikkoa yhdistää myös Hilkka-niminen kaunis ja vaalea nuori nainen (Tuija Halonen), joka on tullut raskaaksi Pentille. Pentti ei siitä lainkaan ilahdu, jonka seurauksena Hilkka lähtee hänen luotaan ja saa keskenmenon. Yrittäessään tehdä itsemurhan hyppäämällä sillalta saapuu pelastaja Maurin muodossa. He eivät ennestään tunne toisiaan, mutta rakastuvat ja eroavat, kun Mauri uskoo aivovamman vievän hänet hautaan hyvin pian; hän uhraa oman onnensa rakkaansa vuoksi. Pentti nai Hilkan ja sen jälkeen elokuvan tarina vasta kunnolla lähtee liikkeelle.

Parasta elokuvassa ovat kauniit asiat, kuten Tuija Halonen, Helsingin yössä otetut kuvat ja komeasti studioon lavastetut ja sisustetut asunnot, joista tosin yhdessä on pirun hyvä ilmastointi, kun Lindmanin polttaessa ikkunan vieressä tupakkaa tulee savu ”lasin” läpi . Lohikosken filmi onkin selkeästi pyrkinyt olemaan aikansa tasalla ulkoisilta puitteiltaan, ja onhan Helsinkiä kuvattu kuin New Yorkia konsanaan. Mukana on tosin yksi mokakin, kun shakkipeliä kuvattaessa kuvakulman vaihtuessa eli toiseen kuvaan leikatessa huoneen valaistus muuttuu huomattavasti kirkkaammaksi, vaikka kukaan ei ole valonkatkaisijaan koskenutkaan ja pihallakin on jo pimeää.

Harmi vain, että epätasaiset näyttelijäsuoritukset Halosen ylinäyttelemisineen ja nokkeluutta yrittäessään lässähtävä loppu onnistuvat jättämään filmistä huonon maun suuhun. Viimeinen puolituntinen kuluu rikoksen selvittämisessä, mutta siinä ei ole mitään kiinnostavaa eikä jännitystä pääse syntymään – kolmannen näytöksen onnistumisen kannalta avainasemassa olevan komisarion (Vilho Siivola) kiinnostavuus on hyvin pientä luokkaa. Filmi vielä lopetetaan pieneen moralisointiin, etteivät katsojaparat ryhdy suunnittelemaan rikoksia – sen sijaan siihen, ettei valtio pitänyt sotaveteraaneistaan huolta viitataan vain mahdollisimman huomaamattomasti, vaikka se lienee ollut koko tarinan alkuperäinen sanoma.LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia.

DVD-JULKAISU

Julkaisija:
Finnkino (18.09.2009)
Tekstitys:
Ei tekstitystä
Ääni:
Mono
Kuva:
4:3 (1.33:1), mv
Levyjä:
1
Ikäraja:
15

Ensi-illat

Perjantai 25.1.

aurorajuliste vicejuliste

nainkoulutatlohikaarmeesi3juliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

aurorajuliste olliverhawkjuliste ristorappaajajapullistelijajuliste babyjanejuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Katsotuimmat kotimaiset 1970–

Katsotuimmat kotimaiset 1970–

1. Tuntematon sotilas (2017) 1 017 201
2. Uuno Turhapuro armeijan leivissä (1984) 750 965
3. Maa on syntinen laulu (1973)
711 909