KALLE KUSTAA KORKIN SEIKKAILUT
Suomi 1949

Ohjaus: Ilmari Unho
Käsikirjoitus: Outsider, Kaarlo Hirvonen, Ilmari Unho
Tuotanto: Risto Orko / Suomi-Filmi Oy
Pääosissa: Joel Rinne, Hilkka Helinä

1 tunti 42 minuuttia

Yli 300 kirjaa uransa aikana kynäilleen Outsiderin eli Aarne Haapakosken (1904-1961) tunnetuimpiin luomuksiin lukeutuvat Pekka Lipponen ja Kalle-Kustaa Korkki (elokuvassa Kalle Kustaa) seikkailivat ensimmäistä kertaa yhdessä Yleisradion radiokuunnelmassa vuonna 1945. Kotimaisessa elokuvassa Outsiderin tekstejä hyödynnettiin kahdesti, ensimmäisen kerran Ilmari Unhon ohjaamassa Kalle Kustaa Korkin seikkailut -filmissä ja toisella kertaa Eddie Stenbergin ohjaamassa Rantasalmen sulttaani -elokuvassa.

Unhon yhdessä Kaarlo Hirvosen ja Outsiderin kanssa käsikirjoittamassa Kalle Kustaa Korkin seikkailut -filmissä Pekka Lipponen (Reino Valkama) lähtee Ameriikoista saakka Suomeen yhdessä tummaihoisen palvelijattarensa (Kirsti Ortola) kanssa. Hän on saanut kirjeen, jossa hänelle kerrotaan odottavasta perinnöstä, johon kuitekin liittyy pieni tehtävä: testamentti on jalokivien kera piilotettu kartanoon.

Arvokkaat kivet houkuttelevat myös Henry Williamsin (Ville Salminen) ja tämän Mary-heilan (Hilkka Helinä) lähtemään kohti Suomea, tarkoituksenaan löytää timantit ja pistää tarvittaessa Lipponen kylmäksi. He eivät kuitenkaan osanneet laskea sen varaan, että Lipponen kutsuu vanhan ystävänsä Kalle Kustaa Korkin (Joel Rinne) avukseen. Korkki ei epäröi käyttää asettaan eikä järkeään auttaessaan vanhaa ystäväänsä.

{slimbox#1 gl images/muut/arvostelut/touko/kallekustaakorkinseikkailut1.jpg,images/muut/arvostelut/touko/kallekustaakorkinseikkailut1_t.jpg,Ilmari Unho: Kalle Kustaa Korkin seikkailut (alkuperäinen pressikuva); images/muut/arvostelut/touko/kallekustaakorkinseikkailut2.jpg,images/muut/arvostelut/touko/kallekustaakorkinseikkailut2_t.jpg,Ilmari Unho: Kalle Kustaa Korkin seikkailut (alkuperäinen pressikuva); }

Heti elokuvan alussa filmi on tahattoman koominen, sillä tarina alkaa kuvalla merellä seilaavasta laivasta, joka on tietysti pienoismalli. Lipposen palvelijattarena nähtävä tummaihoinen nainen saa milloin kuulla olevansa neekeri, milloin taas pikinaama – neekeri-nimitystähän ei tuolloin pidetty rasistisena, mutta pikinaamaksi nimittämistä ei voi oikein muuksi laskea. Tietysti palvelijaa näyttelevän Ortolan naama on maalattu mustaksi. Lisää tahatonta ja tahallistakin komiikkaa on luvassa läpi elokuvan, sillä myös laivalla ulkomaalaiset matkustajat puhuvat suomea ja Lipposen palvelijatarkin vääntää hoonoo soomee, mutta kutsuu isäntäänsä master Pekaksi.

1920-luvun puolivälissä näyttelijänä elokuvadebyyttinsä tehnyt Unho oli ehtinyt työskentelemään elokuvaohjaajana vain kymmenen vuoden ajan tämän filmin lähtiessä tuotantoon, mutta oli lyhyessä ajassa ahkeroinut peräti 20 ohjaustyötä. Kokemusta häneltä siis löytyi, mutta hän ei kuitenkaan saa pidettyä kokonaisuutta hallussaan, ja luvassa onkin varsin tylsä katselukokemus.

Kalle Kustaa Korkin seikkailut oli auttamattoman vanhentunut jo valmistumisaikanaan, mutta nyt se vasta sitä onkin – edes Joel Rinne ei filmiä pelasta.LISÄMATERIAALI

Suomi-Filmi Oy:n trailerikooste: Valentin Vaalan Siltalan pehtoori (1953), Loviisa, Niskavuoren nuori emäntä (1946), Niskavuoren naiset (1958), Matti Kassilan Päämaja (1970), Risto Orkon Ryhmy ja Romppainen (1941) sekä Jack Witikan Pikku Pietarin piha (1961).

DVD-JULKAISU

Julkaisija:
Finnkino, 21.05.2010
Tekstitys:
Ei tekstitystä
Ääni:
Mono
Kuva:
4:3 (1.33:1), mv
Levyjä:
1
Ikäraja:
7

Ääniraidalla ylimääräistä kohinaa, mutta kuva on pääasiassa hyvässä kunnossa.

Kiitokset arvostelukappaleesta Finnkinolle!

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Perjantai

 

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

nakemiinneuvostoliittojuliste viimeisetjuliste neitiaikajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja