SILJA – NUORENA NUKKUNUT
Suomi 1956

Ohjaus: Jack Witikka
Käsikirjoitus: Juha Nevalainen
Tuotanto: Veikko Itkonen
Pääosissa: Heidi Krohn, Jussi Jurkka, Aku Korhonen

1 tunti 26 minuuttia

Frans Emil Sillanpään klassikkoromaani Nuorena nukkunut (1931) sai ensimmäisen valkokangassovituksensa jo vuonna 1937 Teuvo Tulion ohjaamana, mutta 1950-luvulla Adams Filmin varastossa sattuneen tulipalon seurauksena elokuvasta on tuhoutunut tiettävästi kaikki esityskopiot. Seuraava filmatisointi tuli teattereihin vuonna 1956, nyt Jack Witikan ohjaamana. Witikka oli saanut kiitosta teatterin parissa tekemästään työstä sekä elokuvistaan, joista erityisesti satumaista fantasiaa Nukkekauppias ja kaunis Lilith (1955) oli kehuttu ja se oli jotakin, mitä suomalaisessa elokuvassa oli hyvin harvoin ennen tai jälkeen nähty.

Witikan sovitus Sillanpään tekstistä sai vastalauseitakin, kun eräät viisaat ihmiset eivät ymmärtäneet, että kun lähdetään tekemään romaanista elokuvaa, se yleensä joudutaan sovittamaan valkokankaalle sopivaan muotoon. Minä en ole lukenut Sillanpään teosta, mutta vaikka olisinkin, tuskin voisin syyllistää Juha Nevalaista (Tuntematon sotilas) siitä, että hän on yrittänyt tehdä tekstistä hyvän elokuvan – ja onnistunut siinä.

{slimbox#1 gl images/sf/silja1.jpg,images/sf/silja1_t.jpg,Jack Witikka: Silja - nuorena nukkunut;images/sf/silja2.jpg,images/sf/silja2_t.jpg,Jack Witikka: Silja - nuorena nukkunut; }

Kuten nimi antaa odottaa, on kyseessä tragedia. Pääosassa on nuori ja kaunis, herkkä Silja (Heidi Krohn), joka elää 1910-luvun köyhässä Suomessa orpona. Hänen äitinsä kuoli tytön ollessa lapsi, ja nyt isän kuoltua hänellä ei ole paikkaa, minne mennä. Onnekseen hän saa paikan piikana eräästä talosta, jossa emäntä pitää kovaa kuria rakkaudenkipeälle pojalleen Väinölle (Pentti Siimes). Väinö on rakastunut Siljaan, mutta koska tyttö ei hänestä välitä, päättää hän sabotoida Siljan ja erään naistenmiehen maineessa olevan, mutta kerrankin oikeasti rakastuneen Oskarin (Tommi Rinne) suhteen vääristelemällä totuuksia.

Seuraavan palveluspaikkansa Silja saa vanhan, eläkkeelle jääneen professorin (Aku Korhonen) luota. Lämmin ja puhelias professori on isähahmomainen mies, jonka sukulaispoika Armas (Jussi Jurkka) vaikuttaa olevan samaa maata. Nuoret rakastuvat samaan aikaan, kun luokkataistelu nostaa päätään ja sisällissota on syttymässä. Aivan kuten sotakin, myös Siljan ja Armaksen rakkaus voi päättyä vain tragediaan.

George de Godzinskyn musiikin varioidessa tunnettuja sävelmiä, näyttelee Heidi Krohn ikimuistettavasti Siljaa. Rooli on varmasti ollut vaikea, sillä tyttö on hiljainen, mutta kokee elokuvan aikana laajan tunneskaalan. Vakuuttavasti Krohn kuitenkin kaiken kokee silmiemme edessä, elein ja katsein. Elokuvan näyttelijäkaarti on kokonaisuudessaan historian vakuuttavimpia eikä siksi, että mukana on tunnettuja ja muissa filmeissä osaamisensa osoittaneita näyttelijöitä, vaan koska he kaikki tekevät erinomaista, vakuuttavaa työtä. Krohnin lisäksi mainittakoon Korhosen professori, Emmi Jurkan leipurinrouva ja Oke Tuurin Ameriikan Ville.

Näyttelijätyöltään Silja – nuorena nukkunut olikin kotimaisessa elokuvassa vähintään 20 vuotta aikaansa edellä, ja realismiin pyrkivän tyylin on filmiin sekä dramatisoinnin että näyttelijätyön osalta tuonut epäilemättä ohjaaja Witikka, joka meni realistisessa kuvauksessaan vieläkin pidemmälle Mies tältä tähdeltä -draamassa pari vuotta myöhemmin.

{slimbox#1 gl images/sf/silja3.jpg,images/sf/silja3_t.jpg,Jack Witikka: Silja - nuorena nukkunut;images/sf/silja4.jpg,images/sf/silja4_t.jpg,Jack Witikka: Silja - nuorena nukkunut; }

Yhtä roolitusvalintaa täytyy kuitenkin hieman ihmetellä, sillä valkoisten kenttätuomariksi valittiin Sakari Jurkka, joka perää tietoja Siljalta niistä kahdesta miehestä, joita hän auttoi – toisen miehessä siis tietysti ollessa Jussi Jurkan Armas. Veljekset Sakari ja Jussi Jurkka kun eivät sentään niin paljon eroa toisistaan, etteikö tällainen roolitusvalinta hieman huvittaisi, vaikka käsillä on elokuvan dramaattisimpiin lukeutuva kohtaus.

Elokuvassa ei ole yhtään liian pitkää tai turhaa kohtausta, vaikka puoleentoista tuntiin on mahtunut sisältöä useamman tunnin edestä. Witikan ohjauksessa tarina kulkee täydellisesti. Tuottamisen ohella leikkauksesta vastannut Veikko Itkonen on myös onnistunut tehtävässään moitteetta.

Siljan upea visuaalinen maailma on tietenkin monien eri tekijöiden yhteistyön tulos, mutta erityisen kiitoksen ansaitsee Kalle Peronkosken häikäisevä kuvausjälki. Witikka on ohjaajana tunnetusti ollut lahjakas, mutta Peronkosken on kerrottu olleen erittäin kiinnostunut muistakin kuin vain tyypillisistä kuvakulmista ja kuvaustyyleistä, ja vaikka hän ei usein visiotaan päässytkään toteuttamaan, saattaa hänen kädenjälkensä tunnistaa monista elokuvista, ohjaajasta riippumatta.

Silja – nuorena nukkunut kulkee huumorista rakkauteen, kuvaten elämän ”tavallista” draamaa sekä silmitöntä vihaa, väkivaltaa ja lopullista tragediaa.


LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia.


DVD-JULKAISU


Julkaisija:
Scanbox (PAN Vision)

Tekstitys:
Suomi heikkokuuloisille, ruotsi

Ääni:
Mono

Kuva:
4:3, mv

Levyjä:
1Ensi-illat

Perjantai 28.2.

erityisetjuliste eramaankutsujuliste

theinvisiblemanjuliste sonicthemoviejuliste

uskomatonluolapelastusjuliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

elamaakuolemanjalkeenjuliste aikajonkasainjuliste2 nakemiinneuvostoliittojuliste neitiaikajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja