MULLIN MALLIN
Suomi 1961

Ohjaus: Veikko Itkonen
Käsikirjoitus: Reino Helismaa
Tuotanto: Veikko Itkonen
Pääosissa: Esa Pakarinen, Eemeli, Spede Pasanen

1 tunti 11 minuuttia

Tuottaja Veikko Itkonen oli lähtenyt mukaan iskelmäelokuvien karuselliin jo vuonna 1959 suosituksi osoittautuneella Suurella sävelparaatilla, joka oli sikermä laulunumeroita, yhdistettynä hyvin yksinkertaisella tarinalla, jossa esiintyjät saapuvat televisiostudioon nauhoittamaan esiintymisnumeroitaan. Seuraavana vuonna vuorossa oli Iloinen Linnanmäki -niminen filmi, joka oli samanaikaisesti Linnanmäen mainoselokuva että kokoelma erilaisia ohjelmanumeroita.

Vuonna 1961 valmistunut Mullin mallin jatkaa näiden kahden filmin viitoittamalla tiellä. Tarinassa laiskat tietyöntekijät – johtajanaan Severi Suhonen (Esa Pakarinen) – siirtyvät uudelle työmaalle, mutta eksyvätkin väärälle tontille ja erään talon sijasta tilapäisesti suljettuun hotelliin. Tietämättä virhettään, he asettuvat taloksi ja ryhtyvät palvelemaan hotelliin saapuvia muutamia vieraita, joiden joukossa on myös hotellin omistaja. Syönnin ja juonnin ohella nähdään lukuisia ohjelmanumeroita aina akrobaattiesityksistä laulunumeroihin ja sketseihin.

{slimbox#1 gl images/sf/mullinmallin1.jpg,images/sf/mullinmallin1_t.jpg,Veikko Itkonen: Mullin mallin;images/sf/mullinmallin2.jpg,images/sf/mullinmallin2_t.jpg,JoVeikko Itkonen: Mullin mallin; }

Käsikirjoittaja Reino Helismaalle tyypillisesti Mullin mallin on täynnä huonoja vitsejä, jotka saattavat huvittaa kaveriporukassa ja pienessä maistissa kerrottaessa, mutta jotka eivät valkokankaalla toimi lainkaan. Samaa tasoa ovat myös Helismaan ja Toivo Kärjen laatimat musiikkinumerot, kun taas Spede Pasasen ja Bluff Brothersin komedianumerot ovat kaikkein heikointa antia. Ennen Spede-elokuvien aikaa Pasanen ehti näytellä sivutehtävissä muutamissa filmeissä, aina ylinäytellen ja ollen aivan liian innokas – poikkeuksena oli tosin hieman vakavampi rooli Mikko Niskasen Hopeaa rajan takaa -jännityselokuvassa (1963), jossa Pasasen tekemä roolisuoritus oli jälleen yksi osoitus Niskasen erinomaisista kyvyistä näyttelijäohjaajana.

{slimbox#1 gl images/sf/mullinmallin3.jpg,images/sf/mullinmallin3_t.jpg,Veikko Itkonen: Mullin mallin;images/sf/veikkoitkonen.jpg,images/sf/veikkoitkonen_t.jpg,Veikko Itkonen; }

Suuri sävelparaati- ja Iloinen Linnanmäki -elokuvista poiketen Mullin mallin -filmiä ei ohjannut loistava, mutta roskaakin tehnyt Jack Witikka, vaan tuottaja-kuvaaja Veikko Itkonen. Muutamia mukaviakin filmejä ohjannut Itkonen ei ollut mikään elokuvataiteilija, mutta hallitsi lajin teknisen puolen kuvaamisesta leikkaamiseen. Tämän elokuvan kohdalla Itkonen ei ole kuitenkaan hallinnut niitäkään riittävän hyvin, sillä elokuva on tylsästi toteutettu ja sisältää selviä mokia, kuten mikrofonin näkymisen kuvan ylälaidassa. Alun muutamia ulkokuvia lukuun ottamatta elokuva tapahtuu kokonaan sisätiloissa hotellin lavasteissa, jotka Tapio ”Roy” Vilpponen laati. Tämä on selkeä etu, sillä Itkonen onnistuu kuin onnistuukin luomaan miellyttävän leppoisaa ja hieman uneliastakin tunnelmaa, joka sopii tietysti letkeään ja kehnoon huumoriin. Mikään toivoton tekele Mullin mallin ei missään nimessä ole, sillä se varmasti miellyttää niitä katsojia, jotka ovat tällaisen rillumarei- ja iskelmäkaruselli-elokuvan ystäviä.


LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia.


DVD-JULKAISU


Julkaisija:
Scanbox

Tekstitys:
Ei tekstitystä

Ääni:
Dolby Digital 1.0

Kuva:
4:3, mv

Levyjä:
1

Ensi-illat

Keskiviikko 11.12.

ilmestyskirjanytjuliste

Perjantai 13.12.

westernstarsjuliste jouluiloaukrainaanjuliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

jouluiloaukrainaanjuliste terasleiditjuliste helenejuliste2 heinahattuvilttitossujaarhakkakoululainenjuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja