Ilman tuotantotukea tehty indie-elokuva pääsi SES:n vuosikirjan kanteen

lunastus172
Jemina Sillanpää Lunastuksen still-kuvassa, joka kelpasi Elokuvavuosi 2016 -teoksen kanteen. Kuva: Sakari Röyskö

Martón Jelinkón ohjaaman indie-elokuva Lunastuksen still-kuva kelpasi Suomen elokuvasäätiön vuosikirjan kanteen, vaikkei kyseinen elokuva säätiön tuotantotukea saanutkaan. Tuotantotukea ei myöskään haettu, ainoastaan kansainvälistä vientitukea, jota elokuva saikin 3 000 euron verran. Sillä rahoitettiin elokuvan festivaalihakumaksuja sekä kansainvälisen levityksen logistiikka- ja materiaalikustannuksia.

– En tiedä, miltä pitäisi tuntua. Huvittuneelta kai, Jelinkó vastaa kysyttäessä yllättävästä huomionosoituksesta. – [Liekö] kyseessä vain oma itsekriittisyys, kun ajattelen, että ehkä niillä sattui vaan olemaan käsillään meidän tuotantokuviamme. Kivaa, että sitä on huomioitu kuitenkin edes tuolla tavalla!, Jelinkó sanoo vaatimattomasti.

Lunastuksen on kuvannut Dubravka Kurobasa, mutta SES:n vuosikirjan kanteen päätynyt still-kuva on Sakari Röyskön ottama. Elokuvan ja still-kuvien visuaalinen tyyli on kuitenkin yhtenäinen.

 

Indie-elokuva ammattinäyttelijöillä

Viime vuoden lopulla valkokankailla hetken aikaa pyörinyt Lunastus eroaa tavanomaisesta indie-elokuvasta näyttelijäkaartiltaan: pääosissa ovat ammattinäyttelijät Lauri Tanskanen, Jemina Sillanpää, Matti OnnismaaSaara Kotkaniemi ja Alina Tomnikov. Helsingissä ja Kajaanissa kuvatussa rikosjännärissä nuori mies (Tanskanen) liittyy rikollisliigaan selvittääkseen siskonsa katoamisen.

Lunastus, Olli Saarelan lähes parikymmentä vuotta aiemmin valmistuneen esikoiselokuvan kaima, on Jelinkón toinen pitkä elokuva ja se julkaistaan DVD:llä kesäkuun 9. päivänä.

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).