Infinitely Polar Bear (2015) [Blu-ray]

infinitelypolarbear

INFINITELY POLAR BEAR
Yhdysvallat 2015

Ohjaus: Maya Forbes
Käsikirjoitus: Maya Forbes
Tuotanto: Wally Wolodarsky, Benji Kohn, ym.
Pääosissa: Mark Ruffalo, Zoe Saldana

1 tunti 28 minuuttia

Ohjaaja-käsikirjoittaja Maya Forbesin oman kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastavan isän kanssa vietetystä lapsuudesta kertova Infinitely Polar Bear toi Mark Ruffalolle Oscar-ehdokkuuden parhaasta miespääosasta, eikä suotta. Useita pystyynkuolleita roolisuorituksia tehnyt Ruffalo on loistavassa vedossa energisenä, maniasta depressioon liikkuvana perheenisänä.

1970-luvun Yhdysvaltoihin sijoittuvassa tarinassa Ruffalon näyttelemä Cam ja Zoe Saldanan Maggie muodostavat epätavallisen pariskunnan: toinen on valkoihoinen ja toinen tummaihoinen. Vielä epätavallisempi kaksikko heistä tulee, kun Maggie lähtee opiskelemaan ja hankkimaan itselleen parempaa elantoa, luottaen heidän kahden lapsensa (Imogene Wolodarsky, Ashey Aufderheide) kasvatuksen Camille. Tyttäret saavat viettää aikaa hauskan ja lapsirakkaan isän kanssa, joka kuitenkin välillä sortuu ryypiskelyyn ja depressioon, jonka aikana arjen pienimmätkin tehtävät jäävät tekemättä.

Camin ja Maggien tilannetta ei paranna se, että Cam on työkyvytön ja perhe rahaton. Camin suku on kyllä upporikas, mutta rahat on säätiöity, eikä Cam ole aikeissa ottaa almuja vanhemmiltaan. Tämä seikka saa huomattavasti suuremman osan tarinasta kuin se, että Cam on koti-isä 1970-luvulla.

Pariskunnan kahdesta tyttärestä vanhempi, Amelia, joutuu siskonsa kanssa häpeilemään sekamelskaista kotiaan, jota sairas isä ei osaa hoitaa. Kaikki elokuvan vastoinkäymiset ovat pieniä verrattuna siihen iloon, mikä lapsilla on rakastavasta isästään ja miten paljon vanhemmat välittävät toisistaan. Forbes ei ole tehnyt kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä masentavaa elokuvaa, vaan erittäin iloisen, arkisen ja kauniinkin, vieläpä 1970-luvun epookkina. Korni musiikkikaan ei pilaa kokonaisuutta. Värikäs päähenkilö ja suoraviivainen kerronta saa lisävauhtia muutamista ”kotivideoista”, jotka on kuvattu 8 mm:n filmille. Kuvakerronta on elävää, päähenkilöistä välittää ja roolisuoritukset ovat tasokkaita.

tahtitahtitahtitahtitahti2

 
LISÄMATERIAALI

Poistettuja kohtauksia, kommenttiraita sekä tekijöiden paneelihaastattelu.


BLU-RAY-JULKAISU

  Julkaisija: Universal Sony
  Tekstitys: Suomi, norja, tanska, ruotsi, ym.
  Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1
  Kuva: 16:9 (1.78:1)
  Levyjä: 1

7

blu ray dvd

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).