Todistaja (1985) [Blu-ray]

todistaja

WITNESS
Yhdysvallat 1985

Ohjaus: Peter Weir
Käsikirjoitus: William Kelley, Earl W. Wallace
Tuotanto: Edward S. Feldman
Pääosissa: Harrison Ford, Kelly McGills, Lukas Haas

1 tunti 52 minuuttia


Australiaisen Peter Weirin ensimmäinen Hollywood-ohjaus on erittäin harvinaislaatuinen elokuva amisseista, toki ”heimoon” kuulumattoman silmin nähtynä. Kyseessä on myös harvinaisen hyvä elokuvakäsikirjoitusdebyytti kahdelta TV-käsikirjoittajalta.

Tätinsä luokse matkalla oleva amissipoika Samuel (Lukas Haas) pääsee ensimmäistä kertaa ihmistenilmoille, mutta näkee heti valtaväestön kattavan yhteiskunnan varjopuolet. Rautatieasemalla junaa äitinsä Rachelin (Kelly McGills) kanssa odottava poika kun todistaa murhan miestenhuoneessa. Onnekseen pojan henki säästyy, ja kun häntä jututtamaan saapuu mukava komisario John Book (Harrison Ford), Samuel voi kertoa nähneensä toisen tappajan kasvot. Poliisiasemalta löytyykin tappajan valokuva – tosin hän sattuu olemaan itsekin poliisi. Pian John huomaa joutuneensa salaliiton uhriksi, eikä hengissä selviäminen näytä kovinkaan todennäköiseltä. Tilanteen pakottamana hän piiloutuu Samuelin ja Rachelin perheen luo keskelle yli kymmentuhatpäistä amissiyhteisöä, mistä edes Johnin kaltainen vieras ei kovin helposti löydy.

Weir ei lypsä ennalta arvattavia juonenkäänteitä, vaan lyö kortit pöytään heti kättelyssä. Näin päästään siirtymään itse asiaan, eli kuvaamaan amissien elämää Johnin silmin nähtynä, tämän yrittäessä sopeutua heidän elämäntapoihinsa samalla, kun hänestä tulee edesmenneen isän korvike Samuelille. Johnin ja Rachelin välille syntyy kielletty rakkaus, jonka toteutuminen on yhtä todennäköistä kuin se, että renkipoika saa talon tyttären.

Elokuvan onnistumisen kannalta on ollut ehdottoman tärkeää se, ettei amissien elämäntapaa tuomita. Näiden keskiaikaiseen tapaan elävien, väkivallattomien ja syvästi uskovaisten ihmisten keskuudessa viimeistään näkee sen, mikä nykymaailmassa on vikana; amissien keskuudessa nopeat eivät syö hitaita eivätkä vahvat lyö heikompiaan.

1980-luvun puoliväliin mennessä Harrison Ford oli jo tehnyt sen verran monta suurta pääroolia suurissa filmeissä, että hänestä oli jo ajat sitten kehittynyt sekä ammattitaitoinen näyttelijä että filmitähti. Fordin roolisuoritukset eivät koskaan ole alleviivattuja tai värikkäitä, niistä ei anneta Oscar-palkintoja, sillä Ford tekee roolihahmoistaan tavallisia, aitoja ihmisiä – toisinaan tylsiä, useimmiten mielenkiintoisia. Siinä mielessä hän on samalla viivalla Steve McQueenin ja Clint Eastwoodin kaltaisten näyttelijöiden kanssa. Charles Bronsonia ei tähän uskalla sekoittaa, sillä hän ei ollut hyvä näyttelijä, vaan ainoastaan filmitähti.

Master and Commanderin sinisten aallokkojen ja The Truman Show'n nukkekotimaisuuden sijaan Weirillä on Todistajassa käytettävissään komea luonto ja vanhat periamerikkalaiset rakennukset, joiden varustelu vastaa 1800-luvun alkupuolta, pieniä poikkeuksia lukuun ottamatta. Amissien elämää kuvatessaan Weir on päässyt tekemään epookin, joka sijoittuu nykyaikaan.  

Todistaja on rikostarinan ja toimintafilmin valepukuun puettu tarina kielletystä rakkaudesta.

tahti2


LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia.


BLU-RAY-JULKAISU

  Julkaisija: Fox-Paramount
  Tekstitys: Suomi, tanska, ruotsi, norja
  Ääni: Dolby TrueHD 5.1, Dolby Digital 5.1
  Kuva: 16:9 (1.78:1)
  Levyjä: 1

16

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).