Garpin maailma (1982)

garpinmaailma

THE WORLD ACCORDING TO GARP
Yhdysvallat 1982

Ohjaus: George Roy Hill
Käsikirjoitus: Steve Tesich
Tuotanto: George Roy Hill, Robert Crawford Jr.
Pääosissa: Robin Williams, Mary Beth Hurt, Glenn Close

2 tuntia 10 minuuttia


Ensimmäinen John Irvingin romaaneista tehty filmatisointi oli yksi Robin Williamsin ensimmäisistä elokuvarooleista ja samalla myöskin hänen parhaimpiaan, vaikkakin Oscar-ehdokkuudet menivät filmissä värikkäämmät sivuroolit tehneille näyttelijöille. Williamsin kykyä tehdä tavallisesta henkilöhahmosta kiinnostava ja voittaa katsojan sympatiat puolelleen ei vielä tuolloin arvostettu, mutta mahdollisimman värikkäitä hahmoja kylläkin.

Williamsin näyttelemä Garp syntyy maailmaan toisen maailmansodan aikaan. Hänen äitinsä Jenny (Glenn Close) työskentelee sairaanhoitajana sotasairaalassa. Vanhempiensa (Hume Cronyn ja Jessica Tandy) järkytykseksi Jenny kertoo hankkineensa lapsen ilman aviomiestä – yksinkertaisesti vain raiskaamalla lähes pelkkänä vihanneksena makaneen haavoittuneen miehen. Tuloksena syntyy Garp, isänsä mukaan nimetty, rikkaalla mielikuvituksella varustettu poika, jonka kanssa Jenny viettää värikästä elämää aina pitkälle tämän aikuisuuteen saakka.

Williams tulee Garpin rooliin siinä vaiheessa, kun tämä on lukioikäinen. Saman tien elokuvasta tulee entistäkin hauskempi ja iloisempi, vaikka loppua kohden se onkin kaikkea muuta. Tehdäkseen vaikutuksen ihastukseensa (erinomainen Mary Beth Hurt), Garp ryhtyy kirjoittamaan ja osoittautuukin siinä varsin hyväksi. Myös äiti on päättänyt alkaa kirjailijaksi, ja niinpä he suuntaavat yhdessä New Yorkiin, missä kirjailijaunelmat toteutuvat, mutta muu elämä näyttää niin kauneutensa kuin varjopuolensakin.

Garpin maailma kertoo päähenkilönsä tarinan tämän ensimmäisistä päivistä aina viimeiseen saakka – ja tekee sen vain 136 minuutissa (DVD:llä vieläkin lyhyemmässä ajassa, kiitos 25 kuvan sekuntinopeuden). Garpin lyhyt elämä sisältää monia uskomattomia, kauniita, surullisia ja suorastaan traagisia vaiheita, mutta mikään ei Garpia lopullisesti lannista. Williams ei yli- eikä alinäyttele, vaan tekee Garpista aidon, eikä hänen suorituksensa nähtyään rooliin voisi kuvitella ketään toista näyttelijää.

Valkokangasdebyyttinsä tekevä Close on hänkin erinomaisessa vedossa, ehkäpä uransa parhaimmassa roolissa, mistä hän saikin Oscar-ehdokkuuden. Oscar-ehdokkuudella muistettiin myös John Lithgow'ta, jonka rooli sukupuoltaan vaihtaneena amerikkalaisen jalkapallon pelaajana on kaukana siitä, mistä hänet parhaiten tunnetaan. Komedioista, Renny Harlinin Cliffhangerista ja Brian De Palman huonosta Psyko-raiskauksesta, Kaksista kasvoista, tuttu Lithgow on harvoin ollut parempi.

Monta hyvää tai ainakin keskinkertaista parempaa elokuvaa kirjoittaneen Steve Tesichin (Fillarijengi, Silminnäkijä, Neljä ystävää) käsikirjoittama filmi on ohjaaja George Roy Hillin uran parhaimmistoa. Paul Newmanin ja Robert Redfordin kanssa tekemiensä jättihittien jälkeen Hill on saanut työhönsä sellaista lennokkuutta, mikä siitä oli useimmiten puuttunut. Garpin maailma etenee ongelmitta ja edustaa kaikkein klassisinta elokuvantekotyyliä, jossa pääosassa ovat henkilöt – eivätkä pelkän kauneutensa takia mukaan otetut kauniit kuvat, vaikka Garpin maailma kaunis elokuva onkin.

tahti2


LISÄMATERIAALI

Traileri.


DVD-JULKAISU

  Julkaisija: Warner Bros.
  Tekstitys: Suomi, tanska, ruotsi, norja, ym.
  Ääni: Dolby Digital 2.0
  Kuva: 16:9 (1.85:1)
  Levyjä: 1

12

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).