The Monuments Men (2013) [Blu-ray]

themonumentsmen

THE MONUMENTS MEN
Yhdysvallat / Saksa 2013

Ohjaus: George Clooney
Käsikirjoitus: George Clooney, Grant Heslov
Tuotanto: George Clooney, Grant Heslov
Pääosissa: George Clooney, Matt Damon, Bill Murray

1 tunti 58 minuuttia


Eurooppa toisen maailmansodan aikaan. Natsit. Ryhmä liittoutuneiden sotilaita suorittamassa tehtävää vihollislinjojen takana. Yhdistelmä tuo mieleen monia klassikkofilmejä, loputtomia uusintakatseluita kestäviä mestariteoksia. George Clooneyn ohjaaman, käsikirjoittaman, tuottaman ja tietysti myös tähdittämän The Monuments Menin kohdalla puhutaan vain kertakatselun kestävästä teoksesta, jolle ei edes vaivauduttu keksimään suomenkielistä nimeä.

Tositarinaan perustuvassa elokuvassa ryhmä taiteentuntijoita Pohjois-Amerikasta ja Euroopasta lyövät viisaat päänsä yhteen saadakseen takaisin natsien varastamat taideaarteet toisen maailmansodan loppuvaiheilla. Konepistoolein aseistetut iäkkäät miehet huomaavat tehtävän olevan kaikkea muuta kuin helppo ja vaaraton, sillä natsien lisäksi varastetuista taideaarteista ovat kiinnostuneita niin piiloon karanneet entiset natsiupseerit, paikalliset kuin myöskin neuvostoliittolaiset. Clooneyn näyttelemä pääjehu värvää reissuun mukaansa taidemuseon konservaattorin (Matt Damon), arkkitehdin (Bill Murray), taiteen monitoimimiehen (Bob Balaban), entisöijän (John Goodman) sekä pari eurooppalaista taiteentuntijaa (Hugh Bonneville ja Jean Dujardin). Myöhemmin kuvioihin tulee myös Cate Blanchettin näyttelemä ranskalainen taidemuseon työntekijä.

Näyttelijäkaarti on nimekäs, ja 70 miljoonan dollarin budjetti on taannut myös hyvät tuotantoarvot. Clooney ei ole kuitenkaan onnistunut saamaan elokuvaan sellaista henkeä ja vauhtia, mihin hän on selvästi pyrkinyt, ja elokuvat monet vitsit on naurettu jo lukuisia kertoja muiden elokuvien kohdalla. Ehkä rahoituksellisista syistä tai egostaan johtuen Clooney on valinnut päärooliin itsensä, mutta tekee kuitenkin yhtä tylsän roolisuorituksen kuin Damon, Balaban, Murray ja melkeinpä kaikki muutkin. Blanchett sen sijaan on jälleen kerran vakuuttava roolissaan.

tahti2tahti2tahti2


LISÄMATERIAALI

Poistettuja kohtauksia, tarinan esikuvina olleiden miesten haastatteluja sekä dokumentteja elokuvan teosta.


BLU-RAY-JULKAISU

  Julkaisija: Fox-Paramount
  Tekstitys: Suomi, norja, tanska, ruotsi, ym.
  Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1
  Kuva: 16:9 (2.40:1)
  Levyjä: 1

12

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).