Alaston satama (1954) [Blu-ray]

alastonsatama

ON THE WATERFRONT
Yhdysvallat 1954

Ohjaus: Elia Kazan
Käsikirjoitus: Budd Schulberg
Tuotanto: Sam Spiegel
Pääosissa: Marlon Brando, Karl Malden, Eve Marie Saint, Lee J. Cobb

1 tunti 48 minuuttia


Tositarinaan perustuva Alaston satama on kertomus ajasta ja yhteiskunnasta. New Yorkin satamassa työskentelevät lastausmiehet ovat tyytyneet kohtaloonsa ja hyväksyneet ammattiliitokseen Johnny Friendlyn (Lee J. Cobb) johtaman pikkumafian, joka riistää työläisiä kuin kunnon kapitalisti konsanaan. Tätä afääriä ei pääse sotkemaan kukaan ja jos joku yrittääkin, päätyy hän mullan alle, aivan kuten Joey Doyle, joka aikoi kieliä Friendlyn toimintatavoista niistä kiinnostuneelle virkavallalle.

Entinen ammattinyrkkeilijä Terry (Marlon Brando) oli osallisena Doylen murhassa, vaikka ei leikkiin ryhtyessään tiennytkään sen johtavan kenenkään kuolemaan. Doylen kaunis ja täydellisen viaton sisko Edie (erinomainen Eve Marie Saint) vannoo löytävänsä veljensä murhaajan tai murhaajat ja saattavan nämä oikeuden eteen. Tätä yrittäessään hän tutustuu Terryyn; kaksi täysin erilaista ihmistä rakastuu ja Terry joutuu elämänsä suurimman valinnan eteen, joka tosin antaa hänelle mahdollisuuden tehdä kerrankin jotakin hyvää ja merkityksellistä.

Tärkeässä osassa tarinassa on myös Karl Maldenin erinomaisesti näyttelemä pastori Barry.

alastonsatama1t alastonsatama2t

Brando ja ohjaaja Elia Kazan olivat tehneet yhdessä jo Viettelysten vaunun (1951) ja Viva Zapata!:n (1952), joista edellinen oli fantastinen menestys. Nytkin yhteistyön tuloksena on syntynyt jotakin suurta ja kestävää – yksi kaikkien aikojen hienoimmista elokuvista. Kazan, jolle tällainen kertomus oli jopa kyseenalaisen henkilökohtainen hänen omien ilmiantotouhujensa takia, on tehnyt uransa hienoimman filmin. Joka ainoa kuva on kaunis ja vaikuttaa hyvin tarkkaan mietityltä ja rakennetulta, monet kuvista ovat jopa runollisia, jos haluaa ne sellaisena nähdä. Rytmi ja tunnelma ovat nekin mestarillisesti rakennettuja kuin myöskin ajankuva. Leonard Bernsteinin vaikuttavaa ja voimakasta musiikkia Kazan on käyttänyt erittäin tehokkaalla tavalla.

alastonsatama3t alastonsatama4t

Siitä huolimatta, että Alaston satama on yksinkertaiselta, mutta sisältö- ja tunnerikkaalta tarinaltaan kuin myös taiteelliselta ja tekniseltä toteutukseltaan ensiluokkainen filmi, on sen suurin ansio Brandon roolisuorituksessa, joka lienee elokuvahistorian paras. Brando, joka oli siviilissä ainakin antamiensa haastatteluiden perusteella melko vastenmielinen kaveri, luo Terrystä elävän, aidon ihmisen, jonka kohtalo koskettaa. Hänen roolisuorituksensa ei ole alleviivaava tai ylitsevuotava – ei edes elokuvan hienoimpana hetkenä, kun elämänsä suurimpaan käännekohtaan edennyt Terry kertoo veljelleen (Rod Steiger), mitä elämä olisi hänelle voinut antaa, jos hän olisi uskaltanut pitää oman päänsä. Tuskin vastaan tulee toista niin voimakasta ja ikimuistoista roolisuoritusta kuin Brandon Terry Alastomassa satamassa.


LISÄMATERIAALI

Kaksi vanhaa dokumenttia, yksi elokuvasta itsestään ja Brandon roolisuorituksesta, toinen ohjaaja Kazanin kertomana. Mukana myös kuvagalleria.


BLU-RAY-JULKAISU

  Julkaisija: Universal Sony
  Tekstitys: Suomi, tanska, ruotsi, norja, ym.
  Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1
  Kuva: 16:9 (1.66:1), mv
  Levyjä: 1

12

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).