Kirottu (2013) [Blu-ray]

kirottu

THE CONJURING
Yhdysvallat 2013

Ohjaus: James Wan
Käsikirjoitus: Chad Hayes, Carey W. Hayes
Tuotanto: Rob Cowan, Tony DeRosa-Grund, Peter Safran
Pääosissa: Vera Farmiga, Patrick Wilson, Lili Taylor, Ron Livingston

1 tunti 51 minuuttia


Todellisiin henkilöihin ja todeksi väitettyihin tapahtumiin perustuva Kirottu kertoo 1970-luvun alussa Yhdysvaltain maaseudulla elävästä suurperheestä, joka on muuttanut vanhaan maataloon. Talossa alkaa tapahtua kummia ja pian koko perhe lapsia ja äitiä myöden ovat vaarassa. Tapausta saapuvat tutkimaan yliluonnollisten tapausten, riivausten, ekspertit Ed (Patrick Wilson) ja Lorraine Warren (Vera Farmiga), joita odottaa talossa elämänsä yllätys.

Kirotun varsinainen päähenkilö on Lili Taylorin näyttelemä perheenäiti, mutta kiinnostavimmat ja elokuvan loppua kohden enemmän huomiota saavat hahmot ovat Wilsonin ja Farmigan näyttelemät tutkijat. Heidän näyttelemänsä pariskunta on se sama, joka toi julkisuuteen Amityvillen tapauksen, josta syntyi Stuart Rosenbergin ohjaama kauhugenren mestariteos The Amityville Horror (1979) ja monet sen seuraajat.

Kirotusta löytyykin monia huomattavia yhtäläisyyksiä Rosenbergin elokuvaan kuin myöskin ohjaaja James Wanin edelliseen filmiin, Riivattuun (2010), josta on mukaan otettu myöskin Patrick Wilson. Riivattua huomattavasti tasaisempi Kirottu on siitä harvinainen kauhuelokuva, että se toimii myöskin draamafilminä, vaikka päähenkilöt jäävätkin etäisiksi. Jännityksessä ja ns. kauhussa on myöskin monia taukoja, jotka ovat tällä kertaa tervetulleita, sen verran piinaavaa jännitystä ohjaaja Wan onnistuu luomaan. Kamerankäytöltäänkin Kirottu on ohjaajansa paras teos tähän mennessä.

Useita B-luokan kauhuelokuvia kirjoittaneiden Chad ja Carey W. Hayesin käsikirjoituksessa ei ole mitään uutta, mutta genrensä hyvin taitavan ohjaajan käsissä siitä on syntynyt harvinaisen tehokas kauhufilmi, kenties jopa genren parhaimmistoon lukeutuva. Tämän lajityypin edustajaksi Kirottu menestyi lippuluukuilla poikkeuksellisen hyvin, joka varmasti tarkoittaa sitä, että lähivuosina nähdään lukuisia vastaavia teoksia.

tahti2


LISÄMATERIAALI

Kolme elokuvaan liittyvää dokumenttia.


BLU-RAY-JULKAISU

  Julkaisija: Warner Bros.
  Tekstitys: Suomi, norja, tanska, ruotsi
  Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1
  Kuva: 16:9 (2.40:1)
  Levyjä: 1

16

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).